16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Poljski ministar upozorio evropske saveznike da se trebaju spremiti za promjene u SAD-u

Komentari Sikorskog, koji su izneseni nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio da se povlači iz predsjedničke utrke, naglašavaju rastuću zabrinutost među evropskim saveznicima...

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski upozorio je evropske saveznike da se moraju pripremiti za “promjenu” u transatlantskim odnosima i počnu trošiti više na odbranu, bez obzira ko bude izabran za predsjednika SAD-a u novembru.

U komentarima za Politico, Sikorski je rekao da vjeruje da će Sjedinjene Države ostati “strateški partner” za Evropsku uniju bez obzira na to ko pobijedi u američkoj predsjedničkoj utrci.

Ali evropske zemlje nemaju “drugog izbora” osim da preuzmu veću odgovornost za svoju kolektivnu odbranu s obzirom na to da će Washington nastaviti “budno držati na oku Aziju”.

- OGLAS -

“Naš je posao da objasnimo našim američkim partnerima da sve dok osjećamo prijetnju Rusije, nećemo se moći u potpunosti angažirati tamo”, rekao je on misleći na Aziju, gdje evropske zemlje imaju mnogo manje raspoređenih snaga od Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari Sikorskog, koji su izneseni nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio da se povlači iz predsjedničke utrke, naglašavaju rastuću zabrinutost među evropskim saveznicima da bi SAD mogle značajno smanjiti svoje ulaganje u NATO, posebno ako bivši predsjednik Donald Trump i njegov izolacionistički potpredsjednik JD Vance budu izabrani u Bijelu kuću.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA