12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Posrednica UN-a za Kipar na konsultacijama s čelnicima grčke i turske zajednice

Posrednica Ujedinjenih nacija za Kipar Jane Holl Lute u nedjelju je održala dodatne konsultacije s čelnicima zajednica kiparskih Grka i Turaka radi ponovnog pokretanja blokiranih mirovnih pregovora o reunifikaciji Kipra.

To je četvrta posjeta Lute Kipru otkako je međunarodna konferencija o Kipru u Švicarskoj okončana bez ikakvih zaključaka u julu 2017.

Lute je specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i pokušava privoljeti čelnike dvije zajednice da se vrate pregovaračkom procesu.

- OGLAS -

Ona je razgovarala duže od dva sata s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom, u njegovom svojstvu čelnika kiparskih Grka. Nakon toga je prešla liniju podijele otoka kako bi se u prijestonici Nicosiji sastala s čelnikom kiparskih Turaka  Mustafom Akincijem.

Šef pregovaračkog tima kiparskih Grka Andreas Mavroyiannis, koji je prisustvovao sastanku s Anastasiadesom, skupa s ministrom vanjskih poslova Nicosom Christodoulidesom, izjavio je da je grčka strana odlučna da radi na rješavanju otvorenih pitanja što je skorije moguće.

- Advertisement -

Mavroyiannis je kazao da je  Anastasiades poručio  Lute da “prihvata političku ravnopravnost koju zahtijevaju Ujedinjene nacije i koja je navedena u izvještaju generalnog sekretara”.

Kiparski Turci smatraju političku ravnopravnost sredstvom da zajednica kiparskih Turaka, na koju otpada 20 posto ukupnog stanovništva, donosi validne odluke o svim izvršnim, sudskim i zakonodavnim organima buduće savezne države, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA