12.7 C
Sarajevo
20.10.2024

Procurili američki obavještajni dokumenti: Evo kako Izrael planira da se osveti Iranu!

Nije jasno kako su dokumenti postali javni, niti da li su ih objavili hakeri ili su namjerno objavljeni. SAD su već u stanju pripravnosti zbog iranskih hakerskih kampanja – Američke obavještajne agencije rekle su u augustu da je Iran hakovao dokumente koji pripadaju kampanji Donalda Trumpa.
U dokumentima su opisane pripreme koje Izrael čini za napad na Iran. U jednom od dokumenata, na kojem se navodi da ga je sastavila Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija, piše da planovi Izraela uključuju premještanje municije.

SAD istražuju „curenje“ visoko povjerljivih američkih obavještajnih podataka o planovima Izraela za odmazdu Iranu, tvrde tri osobe koje su dobro obaviještene o cijeloj situaciji. Jedan od njih je potvrdio i autentičnost dokumenata, piše CNN.

Dokumenti od 15. i 16. oktobra počeli su da kruže internetom u petak nakon što ih je na Telegramu objavio nalog “Middle East Spectator”.

Dokumenti su označeni kao strogo povjerljivi. Pored toga, imaju oznake koje ukazuju da su namijenjeni da ih vide samo SAD i njihovi saveznici odnosno “Pet očiju”: Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo.

- OGLAS -

U dokumentima su opisane pripreme koje Izrael čini za napad na Iran. U jednom od dokumenata, na kojem se navodi da ga je sastavila Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija, piše da planovi Izraela uključuju premještanje municije.

U drugom dokumentu se navodi da je dostavljen Agenciji za nacionalnu sigurnost i opisuje vježbe izraelskih zračnih snaga koje uključuju rakete zrak-zemlja, za koje se također vjeruje da su u pripremi za napad na Iran.

- Advertisement -

Američki zvaničnik je rekao da istraga ispituje ko je imao pristup navodnom dokumentu Pentagona. Svako takvo curenje bi automatski pokrenulo istragu od strane FBI-a zajedno s Pentagonom i američkim obavještajnim agencijama. FBI je odbio da komentariše ove navode.

Do curenja dokumenata dolazi u izuzetno osjetljivom trenutku u američko-izraelskim odnosima i sigurno će naljutiti Izraelce, koji su se pripremali da napadnu Iran kao odgovor na iranski raketni baraž 1. oktobra.

“Ako je istina da su procurili izraelski taktički planovi za odgovor na iranski napad 1. oktobra, to je ozbiljan prekršaj”, rekao je Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane za Bliski istok i penzionisani oficir CIA-e.

Mulroy je dodao da bi “buduća koordinacija između SAD i Izraela također mogla biti dovedena u pitanje. Povjerenje je ključna komponenta u odnosu, a ovisno o tome kako je to procurilo, povjerenje bi moglo biti narušeno”.

Drugi američki zvaničnik je rekao da su „ova dva dokumenta loša, ali ne i užasna. Treba se zabrinuti ako ih ima više”.

Nije jasno kako su dokumenti postali javni, niti da li su ih objavili hakeri ili su namjerno objavljeni. SAD su već u stanju pripravnosti zbog iranskih hakerskih kampanja, Američke obavještajne agencije rekle su u avgustu da je Iran hakovao dokumente koji pripadaju kampanji Donalda Trumpa, piše CNN.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA