24 C
Sarajevo
21.09.2024

Prodat laptop vojske Njemačke s povjerljivim informacijama

Njemačka vojska prodala je korišteni laptop s kojeg nisu izbrisane povjerljive informacije, objavili su njemački mediji.

Prema pisanju njemačkih medija, ispostavilo se da nisu izbrisani podaci o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasificirani kao “povjerljiva informacija – samo za službenu upotrebu”.

Podaci su ostali na kompjuteru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbrisan hard disk, a njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je da korisnik koji je kupio taj laptop ne može imati “nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu”.

- OGLAS -

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa od organizacije koja prodaje korištene vladine kompjutere, i to 2018. godine.

Ministarstvo odbrane potom je potvrdilo čitav slučaj i najavilo da će se “podvrgnuti ozbiljnoj istrazi” korištenje njihove rashodovane IT opreme. Također, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016., kada je još jedan laptop s neobrisanim hard diskom prodat preko internet-stranice Vebeg.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA