10.5 C
Sarajevo
01.10.2024

Ruske trupe stigle do centra ukrajinskog bastiona Vuhledara

Vuhledar ima neuobičajen strateški značaj zbog svoje visine i položaja u blizini spoja dva glavna fronta, u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Ruske trupe stigle su do centra Vuhledara, bastiona na strateškom uzvišenju u istočnoj Ukrajini koji je odolijevao ruskim napadima od potpune invazije Moskve, rekao je u utorak regionalni guverner ukrajinske regije Donjeck.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako ruski vojnici mašu zastavom sa vrha bombardovane višespratnice i razvijaju drugu zastavu na metalnom tornju na krovu. Reuters je utvrdio da se snimak poklapa sa ulicama Vuhledara.

Druge fotografije prikazuju dim kako se diže iznad ruševina malog rudarskog grada, velikog bojnog polja na kojem su ukrajinske jedinice suzdržavale prethodne ruske oklopne napade tokom dvije i po godine rata.

- OGLAS -

“Neprijatelj će uskoro biti u centru grada”, rekao je regionalni guverner Vadym Filashkin ukrajinskoj TV-kući, opisujući situaciju kao veoma tešku.

Vuhledar ima neuobičajen strateški značaj zbog svoje visine i položaja u blizini spoja dva glavna fronta, u istočnoj i južnoj Ukrajini. Ruske snage su prošle sedmice stigle do periferije i pojačale ofanzivu posljednjih dana.

- Advertisement -

Od augusta, moskovske trupe u istočnoj Ukrajini napredovale su najbržim tempom za više od dvije godine, uz malo zastoja uprkos tome što su ukrajinske snage napravile iznenadni upad u rusku oblast Kursk.

Prethodni ruski napadi na Vuhledar bili su posebno krvavi, sa tenkovima i oklopnim vozilima koji su napadali otvorenu površinu. Ukrajinske vojne jedinice objavile su u utorak slike ruskih tenkova zapaljenih u poljima.

“Odbrana grada je bila ključna za ometanje bržeg i strmijeg napredovanja neprijatelja u rejonu Donjecka. Da nije bilo Vuhledara, da nije bilo naših jedinica tamo, mislim da bi sada bilo mnogo teže, npr. u pravcu Kurahiva“, rekao je vojni analitičar Oleksandr Musienko.

Potpuna kontrola nad Vuhledarom pomogla bi ruskim trupama u njihovom daljem napredovanju u regionu, dajući im položaje na visini za artiljerijsku vatru.

Ruske snage već nemilosrdno granatiraju gradove i sela širom regiona, rekao je guverner Filashkin. U Vuhledaru, koji je imao oko 14.000 predratnih stanovnika, ostalo je samo 107 civila, dodao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA