18.8 C
Sarajevo
01.10.2024

Scholz: “Njemačka teži postati globalni lider u kvantnim tehnologijama”

Na otvaranju IBM-ovog centra za obradu podataka u Ehningenu, Scholz je naglasio važnost kvantnih tehnologija za ekonomski uspjeh Njemačke.

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je podršku razvoju kvantnih tehnologija, ističući da su ulaganja u ovaj sektor ključna za budućnost najveće evropske ekonomije. Na otvaranju IBM-ovog centra za obradu podataka u Ehningenu, Scholz je naglasio važnost kvantnih tehnologija za ekonomski uspjeh Njemačke.

“Naš cilj je jasan: biti globalni lider u kvantnim tehnologijama,” izjavio je Scholz, dodajući da je Njemačka od 2020. uložila dvije milijarde eura u razvoj ovog sektora.

IBM-ov Quantum European Data Center, vrijedan 290 miliona eura, omogućit će korisnicima u Evropi i šire pristup istraživanju kvantnog računarstva putem oblaka. Kvantni kompjuteri mogu raditi milionima puta brže od naprednih superkompjutera, a do sada su Sjedinjene Američke Države i Kina bile vodeće u ovoj tehnologiji.

- OGLAS -

Pored toga, u Njemačkoj se razvijaju i kvantni procesori u saradnji kompanija Infineon i eleQtron GmbH. Scholz je istakao da Njemačka također fokusira napore na polja poluprovodnika, umjetne inteligencije, farmaceutike, te bio i klimatskih tehnologija, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA