12.7 C
Sarajevo
19.10.2024

Scholz obećao jačanje odbrambene veze s Turskom: “Odobrili smo isporuku oružja i vojne opreme”

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je tokom posjete Istanublu u subotu jačanje odbrambene saradnje s Turskom, saveznicom u NATO-u.

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je tokom posjete Istanublu u subotu jačanje odbrambene saradnje s Turskom, saveznicom u NATO-u.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon sastanka, Scholz je potvrdio da je njegova vlada nedavno odobrila isporuku određenog oružja i vojne opreme Turske.

“Turska je saveznik u NATO-u i u tom smislu donosimo odluke koje vode konkretnim isporukama — to se podrazumijeva. Nedavno smo donijeli i takve odluke, a bit će ih još u budućnosti”, rekao je Scholz.

- OGLAS -

Upitan o interesu Turske za kupnju zrakoplova Eurofighter Typhoon, Scholz je rekao da su trenutno u toku razgovori između Velike Britanije i Turske o potencijalnoj prodaji.

“Postoje projekti koji su tek na početnoj fazi. Onu koju ste spomenuli vodi britanska vlada. Pregovori su sada počeli. U tom smislu, to je nešto što će se i dalje razvijati”, rekao je Scholz, te dodao:

- Advertisement -

“Ratni avioni Eurofighter Typhoon zajednički proizvode Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španija. Uključivanje Njemačke u proizvodni proces zahtijeva njezino konačno odobrenje da bi se prodaja mogla održati.”

Njemačku prodaju oružja Turske uveliko je blokirala posljednjih godina stranka Zeleni, koalicijski partner kancelara Scholza, zbog domaćih političkih pritisaka i različitih pogleda na vanjsku politiku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA