17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

U zračnom prostoru EU-a zabranjeni letovi dva modela Boeinga 737

Agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) odlučila je suspendovati sve letove dva modela Boeinga na području Europske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju EASA-e se navodi da su suspendovani svi letovi modela “Boeing 737-8 Max” i “Boeing 737-9 Max”.

“Agencija je donijela odluku da obustavi sve letove dva navedena modela”, navodi se u saopćenju ove agencije.

- OGLAS -

Riječ je o tipu aviona koji se u proteklih pet mjeseci čak dvaput srušio, pri čemu je ukupno poginulo više od 300 osoba.

Veliki strah od mogućih avionskih nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača aviona jer je dionica kompanije Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti samo u ponedjeljak.

- Advertisement -

Skoro 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno diljem svijeta, prema podacima Flightglobala, a to uključuje i 97 aviona u Kini, na najvećem tržištu u svijetu.

Samo dan nakon nesreće aviona Ethiopian Airlines, u kojoj je poginulo 157 osoba, Sjedinjene Američke Države su navele da je sigurno koristiti Boeinge.

Međutim, brojne zemlje su već obustavile letove aviona Boeing 737 MAX 8 i Boeing 737 MAX 9, napominjući da žele provjeriti sigurnosne rizike povezane s korištenjem ovih modela aviona.

Nakon pada aviona Boeing 737 Max 8 Ethiopian Airlinesa, brojne aviokompanije iz nekoliko zemalja obustavile su letove na kojima se koriste ti avioni.

Ethiopian Airlines je obustavio letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8, a Uprava za avijaciju Kine svim aviokompanijama u zemlji naredila je obustavu korištenja ovih aviona. Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjelju u avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe. Avion Boeing 737-8 kompanije Ethiopian Airlines srušio se nedugo nakon polijetanja ka Nairobiju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA