15 C
Sarajevo
22.10.2024

Uhapšeno sedam Izraelaca, navodno prikupljali informacije za Iran

Izraelska policija saopćila je da se radi o jednom od najozbiljnijih sigurnosnih incidenta ikada u toj zemlji.

Izraelske sigurnosne službe razotkrile su grupu špijuna koji su prikupljali informacije za iransku obavještajnu službu, prenosi Reuters.

Izraelska policija saopćila je da se radi o jednom od najozbiljnijih sigurnosnih incidenta ikada u toj zemlji.

“Procjena je da je aktivnost članova grupe nanijela bezbjednosnu štetu sigurnosti države“, rekao je visoki zvaničnik službe sigurnosti Shin Bet.

- OGLAS -

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo dostupno za komentar.

U izraelskom saopćenju se navodi da su dva agenta Iranske obavještajne službe zadužila osumnjičene, među kojima su bila i dva maloljetnika, da izvrše stotine zadataka prikupljanja informacija u vojnim bazama širom zemlje.

- Advertisement -

Ciljevi su uključivali elektranu u sjevernom gradu Hadera, vojne baze s naglaskom na zračne snage i mornaricu, kao i izraelsku protuzračnu odbranu Iron Dome i luke, navodi se u saopćenju.

Osumnjičeni su radili u zamjenu za stotine hiljada dolara, od kojih je dio obrađen pomoću kriptovalute. Očekuje se da će narednih dana izraelsko tužilaštvo podići optužnicu.

U septembru su izraelske sigurnosne službe uhapsile jednog izraelskog državljanina pod sumnjom da je umiješan u iransku zavjeru za ubistvo istaknutih Izraelaca, uključujući premijera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA