17.7 C
Sarajevo
03.10.2024

Ukrajinci ušli u Rusiju! Šta Putin sada može učiniti?

"Sumorni Putin je sazvao sastanak šefova vojske i službi bezbjednosti da bi dobio objašnjenja", tvrde Ukrajinci.
"Rusija je bila ta koja je započela rat i potpunu invaziju na Ukrajinu. Bilo bi naivno od strane agresora vjerovati da će rat zaobići njegovu teritoriju. Uostalom, Ukrajina također može voditi neprijateljstva na teritoriji Ruske Federacije, ostvarujući svoje zakonsko pravo na samoodbranu, što je navedeno u međunarodnom pravu", kaže Levchenko.

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i svijetu.

„Ruski izvori tvrde da su 6. augusta jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle državnu granicu i zauzele nekoliko naselja u okrugu Sudža i Korenevski Kurske – oblasti Ruske Federacije. Ukrajina nije davala zvanična saopćenja u vezi sa događajima u regionu Kursk.

Rusija je bila ta koja je započela rat i potpunu invaziju na Ukrajinu. Bilo bi naivno od strane agresora vjerovati da će rat zaobići njegovu teritoriju. Uostalom, Ukrajina također može voditi neprijateljstva na teritoriji Ruske Federacije, ostvarujući svoje zakonsko pravo na samoodbranu, što je navedeno u međunarodnom pravu. Ukrajina još nije u potpunosti iskoristila ovu priliku. Stoga su događaji u regiji Kursk izazvali određenu dezorijentaciju u redovima ruskih propagandista.

- OGLAS -

Izvještaji o opipljivim ruskim gubicima, posebno tenkova, jurišnih helikoptera Ka-52, itd., prije svega demonstrirali su slabost ruske pozadinske odbrane. Sada je postalo jasno da Moskva, suprotno Putinovim ličnim uvjeravanjima, u rat uvlači svoje regrute, kojih su na desetine zarobili Ukrajinci, pošto su ih vojni nadređeni ostavili na miru, odnosno sami nestali. U isto vrijeme, kadirovske bande, koje su smatrane uzorom herojstva Ruske vojske, pobjegle su u Kursk u strahu čim su osjetile prijetnju pravih bitaka.

U međuvremenu, operacija u Kurskoj oblasti Ruske Federacije mogla bi ojačati argument Ukrajine da se SAD i Evropa ne treba bojati prijetnji Kremlja u vezi sa mogućom eskalacijom. Kako piše Bloomberg, ‘invazija oko hiljadu ukrajinskih vojnika na oblast Kursk, koja traje već treći dan, iznenadila je Rusku vojsku’. Publikacija smatra da je ‘ovo prvi put od Drugog svjetskog rata kada je vojska druge zemlje ušla na teritoriju Rusije’.

- Advertisement -

Sumorni Putin je sazvao sastanak šefova vojske i službi bezbjednosti da bi dobio objašnjenja. Načelnik Generalštaba Ruske Federacije Gerasimov počeo je da izvještava da je stotine ukrajinskih vojnika i više od trideset komada opreme, uključujući sedam tenkova, uništeno u regiji Kursk. Kada su ljutiti stanovnici ruske granice u Kurskoj oblasti počeli da govore da je to potpuna laž, ova informacija uklonjena je sa javnih portala. Istovremeno, ruski vojni blogeri počeli su da optužuju visoke zvaničnike za ozbiljnu nekompetentnost.

U ovom trenutku Bijela kuća je podsjetila da ‘ruske okupacione snage napadaju Ukrajinu upravo sa teritorije Kurske oblasti, gdje ukrajinske trupe trenutno izvode operaciju’. To je izjavila portparolka Bijele kuće Karin Jean-Pierre tokom brifinga. Prema riječima predstavnice Bidenove administracije, Ukrajina ima pravo da bude zaštićena od agresije Ruske Federacije, a Sjedinjene Države podržavaju Kijev u tome. Na brifingu u Bijeloj kući, Karin Jean-Pierre postavili pitanje o napretku borbi u regiji Kursk na što je ta naglasila da je Ruska vojska prisutna u ruskom regionu koji napada teritoriju Ukrajine, stoga ukrajinske snage preduzimaju mjere, jer je ‘razumna akcija da se zaštiti od ovih napada i to ne možemo zaboraviti’, dodavši da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu koja se brani od ruske agresije.

Predsjednik Rusije nazvao je situaciju u regiji Kursk provokacijom. Američki State Department ukazao je na ironiju Putinove izjave. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da ‘nema ničeg neobičnog u tome da nas Ukrajina ne informiše o svojim taktikama prije nego što ih provede. Ovo je rat koji vodi u vezi s taktikom svakodnevnog komuniciranja, to se ne događa uvijek. Prikladno je da Ukrajinci donose svoje odluke’, rekao je Miler.

Istovremeno, portparol Evropske komisije za vanjsku politiku Peter Stano je izjavio da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, posebno za udare na rusku teritoriju.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da je zaustavilo napredovanje ukrajinskih trupa, ali ruski mediji javljaju da su ukrajinske trupe ušle 25-30 km duboko na rusku teritoriju. Prema Bloombergu, među mogućim razlozima za ofanzivu može biti pokušaj zauzimanja ruske teritorije kao mogući adut Kijeva u budućim pregovorima s Moskvom, ili je riječ o diverzantskom manevru usmjerenom na smanjenje pritiska na odbrambenu liniju Ukrajine, privlačeći ruske snage daleko od fronta. New York Times navodi mišljenje vojnih stručnjaka koji smatraju da Ukrajina na taj način pokušava natjerati Ruse da povuku dio svojih jedinica s prve linije fronta i ublaže pritisak na ukrajinske trupe.

U isto vrijeme, mora se razumjeti značaj okruga Sudža koji su zauzele ukrajinske trupe u Rusiji. Prvo, i najvažnije: Gaspromova mjerna stanica se nalazi neposredno uz državnu granicu sa Ukrajinom, koja obezbjeđuje tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu. Udaljenost od granice do stanice je 600 metara, tik uz cestu. Drugo, u blizini ovog regionalnog centra nalazi se trafostanica 330 kV koja je povezivala nuklearku Kursk sa elektroenergetskim sistemom Ukrajine, a također i krak od nuklearke Kursk do Belgorodske oblasti. Treće, kroz grad prolazi željeznička pruga Ljgov – Belgorod, koja se koristi za potrebe  neprijateljske grupe u regiji Harkiv. Gubitak kontrole nad ovom prugom neće stvoriti kritičnu situaciju, ali će znatno otežati logistiku neprijatelja na pravcu Vovčanska i na granici. Četvrto, u gradu se nalazi TV-toranj koji se koristi za emitovanje propagande do pograničnih regiona Ukrajine. Peto, kroz grad prolazi niz lokalnih puteva, što je pojačalo sposobnost Rusa da terorišu ukrajinsku granicu. Osim toga, grad je kritično blizu ukrajinskog regionalnog centra – Sumy.

Kao rezultat toga, svi zapadni zvaničnici i stručnjaci su sigurni da Kijev postupa u skladu sa važećim normama međunarodnog prava, koristeći pravo na samoodbranu. Ulazak ukrajinskih trupa u oblast Kursk ne može se porediti sa velikom ruskom invazijom na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2024. godine. Kremlj napada ukrajinske teritorije s ciljem njihovog osvajanja i nezakonite aneksije, a ulazak ukrajinskih trupa u oblast Kursk ima zadatak da pomogne Oružanim snagama Ukrajine da istisnu ruske trupe sa teritorije Ukrajine. Ne spominje se zauzimanje i aneksija ruskih teritorija. Cilj je natjerati ruskog protivnika da napusti ukrajinski prostor.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA