15 C
Sarajevo
01.10.2024

Velike promjene u Njemačkoj: Bundestag drastično smanjuje broj članova

Njemački parlament je unikatan po tome što nema stabilan broj mjesta, već se to mijenja u zavisnosti od izbornog rezultata.

Njemačka će od generalnih izbora 2025. godine birati 630 zastupnika u Bundestag, svoj nacionalni parlament, za razliku od dosadašnjeg broja koji je porastao na 733 mjesta nakon izbora 2021. godine.

Ova izborna reforma, koju je predložila “semafor” koalicija (Zeleni, Socijal-demokrati, Liberali), dobila je potvrdu odlukom Ustavnog suda u Karlsruheu.

Njemački parlament je unikatan po tome što nema stabilan broj mjesta, već se to mijenja u zavisnosti od izbornog rezultata.

- OGLAS -

Kada glasači, prema dosadašnjem sistemu, izađu na biralište, oni mogu glasati na dvije liste. U prvoj glasaju za kandidata iz svog lokalnog distrikta, kojih ima 299 u Njemačkoj, a u drugoj za političku stranku koju podržavaju.

Svaki kandidat koji osvoji dovoljno podrške u svojoj lokalnoj zajednici ima zagarantovano mjesto u Bundestagu. Druga mjesta u parlamentu dijele se po glasovima na drugoj listi, gdje stranke dobijaju zastupnike u zavisnosti od toga koliko podrške imaju.

- Advertisement -

Naravno, ovaj sistem je stvarao probleme koji su doveli do značajnog širenja broja zastupnika. Kako bi se pojasnio dosadašnji izborni sistem, koristi se primjer dvije stranke s različitim izbornim rezultatom.

Jedna stranka je kroz direktne mandate osvojila 100, a prema proporcionalnom predstavljanju treba imati 120 mandata. U praksi, ta stranka bi dobila 120 mandata, s tim da bi s druge liste išlo dvadeset zastupnika, zajedno sa 100 svojih kolega koji su mjesta osvojili direktno.

S druge strane, uzima se primjer stranke koja je direktno osvojila 100 mandata, a kroz proporcionalnu reprezentaciju osvojila 80 mandata. U tom slučaju, stranka bi opet dobila svojih 100 zastupnika, a parlament bi se proširio za dvadeset mjesta.

Prema predloženim promjenama, drugi primjer neće više biti moguć. Po novom izbornom zakonu u Njemačkoj, stranka iz drugog primjera bi osvojila 80 mandata, prema onome što je sljeduje prema proporcionalnom rezultatu. To znači da bi dvadeset osoba ostalo bez svojih mandata, iako su pobjednici u svom distriktu.

Međutim, vrijedi istaći da osvajanje minimalno tri direktna mandata strankama koje nisu prešle cenzus (pet posto) garantuje proporcionalno predstavljanje u Bundestagu, što je potvrdio i Ustavni sud Njemačke.

To se desilo Zelenoj stranci u prethodnom izbornom ciklusu, kada su osvojili 4,9 posto glasova nacionalno, ali i tri direktna mandata. Time su sebi osigurali 39 zastupnika u Bundestagu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA