11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Vlada SAD-a finansira realizaciju projekta ‘Sarajevo bez mina do kraja 2020.’

Na tom lokalitetu se izvode radovi ‘oslobađanja’ minski sumnjive površine veličine dva miliona metara kvadratnih.

Od početka radova u februaru do danas uništeno je ukupno 96 mina i 11 komada NUS-a.

Uništavanje se obavlja periodično, a očekuje se da će na ovom lokalitetu biti pronađena i uništena još znatna količina mina s obzirom na kompleksnost samog projekta i dosadašnji broj pronađenih mina.  

- OGLAS -

Poslove na terenu obavlja Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), a projekt finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko ITF Enhancing Human Securitya.

Projekt je od velikog značaja za lokalno stanovništvo i zajednice koje su decenijama od završetka ratnih dejstava bile okružene minama.

- Advertisement -

Općina Vogošća jedna je od pet općina koje su obuhvaćene projektom “Sarajevo bez mina do kraja 2020.“

Početak implementacije projekta oslobađanja minski sumnjive površine, koji je prema riječima ambasadora SAD u BiH, jedan od najznačajnijih u posljednih deset godina, najavljen je 4. aprila na Svjetski dan borbe protiv mina.

“Sarajevo bez mina do kraja 2020.“ u potpunosti finansira Vlada SAD, a obuhvata općine Vogošća, Stari Grad, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža i Novi Grad.  

Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo će s krajem 2020. postati slobodni od mina, doprinoseći tako konačnom cilju, a to je zemlja slobodna od mina, saopćeno je iz MDDC-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA