13.8 C
Sarajevo
18.09.2024

Zelenski otkrio: “Rusi su počeli kontraofanzivu u Kursku, rade upravo što mi želimo”

Predsjednik Ukrajine također je komentirao informacije o gomilanju trupa i opreme u Bjelorusiji, u blizini ukrajinske granice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na pres-konferenciji sa litvanskim liderom Gitanasom Nausėdom kazao da je Rusija započela ofanzivu u oblasti Kurska i da se sve odvija po planu.

“Rusi su pokrenuli protuofanzivu. Sve ide prema našem ukrajinskom planu”, rekao je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine također je komentirao informacije o gomilanju trupa i opreme u Bjelorusiji, u blizini ukrajinske granice.

- OGLAS -

“Što se tiče Bjelorusije, vidimo akumulaciju, vidjeli smo to već dugo vremena, mi kontrolišemo taj proces”, dodao je Zelenski.

Ranije je objavljeno da su 10. septembra ruske trupe započele protunapade u regiji Kursk. Tokom dva dana, 10. i 11. septembra, zauzeli su nekoliko naselja sjeveroistočno i južno od Koreneva.

- Advertisement -

Analitičari iz Instituta za proučavanje rata (ISW) sugerirali su da ruske snage namjeravaju presjeći ukrajinsko napredovanje u Kurskoj oblasti prije koordinirane operacije za istiskivanje Odbrambenih snaga Ukrajine.

“Ruske snage započele su protunapade duž zapadnog ruba ukrajinskog isturenog dijela u Kurskoj oblasti i navodno su zauzele nekoliko naselja sjeveroistočno i južno od Koreneva 10. i 11. septembra.

Veličina, razmjer i potencijalni izgledi ruskih protunapada u Kurskoj oblasti od 11. septembra su nejasni i situacija ostaje promjenjiva od ovog izvješća. Prerano je donositi zaključke o novim protunapadima Rusije i ISW će nastaviti pratiti situaciju”, naveo je ISW.

Geolocirane snimke objavljene 11. septembra sugerišu da su ruske snage vratile položaje istočno od Zhuravlija, sjeveroistočno od Koreneva.

Neki ruski izvori tvrdili su da su ruske snage u potpunosti zauzele Snagost, iako ISW nije vizualno potvrdio te izvještaje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA