10 C
Sarajevo
29.09.2024

Zelenski otkrio šta misli o potencijalnom Trumpovom povratku u Bijelu kuću

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da nije zabrinut zbog potencijalnog povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije zabrinut zbog potencijalnog povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

“Imamo jak odnos sa republikanskom stranom Kongresa i političkom klasom SAD-a”, rekao je ukrajinski lider tokom konferencije za novinare u ponedjeljak, kada je upitan o američkoj predizbornoj kampanji.

On je ukazao na svoje sastanke sa članovima GOP-a prošle sedmice, kada je otputovao u SAD da potpiše ukrajinski sporazum, multinacionalno obećanje dugoročne podrške Kijevu protiv Moskve.

- OGLAS -

“Republikanci poštuju Ukrajinu, narod Ukrajine, naše ratnike i mene”, rekao je on.

Na pitanje kako bi se mogao nositi s potencijalnim pritiskom Trumpa da traži mir s Rusijom, odgovorio je: “Ne guraj, osim ako nisi gurnut.”

- Advertisement -

Trump je u više navrata tvrdio da bi mogao okončati ukrajinski sukob “za 24 sata” ako bude ponovo izabran. On je također kritikovao NATO, tvrdeći da evropske nacije koriste vojni blok kako bi iskoristile američku zaštitu, a pritom ne plaćaju svoj dio troškova.

U potezu koji se smatra lošim znakom za Ukrajinu, Trump je izabrao senatora iz Ohija, JD Vancea, za svog potpredsjednika, otvorenog kritičara pomoći Kijevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA