12 C
Sarajevo
02.03.2024

Zvanični dokument kampanje: Vizija Joea Bidena za odnose SAD i BiH

Joe Biden je dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene historije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji, te shvata kako je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Europskoj uniji i NATO-u, navodi se u zvaničnom dokumentu predsjedničke kampanje Biden-Harris.

Dokument koji je u cijelosti posvećen odnosima SAD i BiH podsjeća na vitalnu ulogu koju je Biden odigrao 1990-tih kao senator u sprečavanju genocida, uprkos opiranjima bilo kakvoj intervenciji u regiji tih godina.

“Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne europske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića”, piše u dokumentu, koji podsjeća kako je 2008. godine Biden primio nagradu ‘Srebrenica 1995’ upravo zbog tih napora.

- OGLAS -

Tadašnji senator a danas jedan od dva glavna kandidata za predsjednika SAD-a, posjetio je BiH u jeku rata 1993. godine, kao i susjedne Srbiju i Hrvatsku.

“Sastao se sa Slobodanom Miloševićem optuživši ga za činjenje ratnih zločina, a po povratku u SAD pozvao je na podizanje embarga na naoružavanje BiH i zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na srbijansku agresiju”, navodi se u “Viziji Joea Bidena za odnose Amerike i Bosne i Hercegovine”.

Nastavio je da se interesuje za stanje u BiH i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te BiH i ostatak regije posjetio i drugi put 2001. godine, nakon što je uspostavljen mir. Po povratku u SAD napisao je izvještaj koji između ostalog ističe kako je regija Jugoistočne Europe “od suštinskog značaja za sigurnost cijelog kontinenta, samim tim i za SAD.

”Kao potpredsjednik SAD-a 2009. godine izabrao je upravo Sarajevo kao jednu od destinacija unutar službenih putovanja, obrativši se državnom Parlamentu gdje je kazao kako je jasno da je budućnost BiH u euroatlantskim integracijama, ali kako bi se to postiglo bh. vodstvo mora uraditi više i prevazići etničke podjele, raditi zajedno za dobrobit svih njenih građana.

Tokom njegovog mandata unutar Obamine administracije uvedene su sankcije za Milorada Dodika, što je, kako je istaknuto poslalo “snažnu poruku da SAD neće tolerirati prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.”

U svom zaključku, dokument naglašava da BiH treba snažnu podršku SAD-a kako bi uspjela ali da “nažalost, pod predsjedavanjem Donalda Trumpa, uticaj SAD-a je izblijedio budući da je ova administracija označila Europsku uniju kao strateškog suparnika a vrijednost NATO alijanse stavila pod znak pitanja”.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe. Joe Biden se obavezuje da će zauvijek biti protiv mržnje a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine”, ističe se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA