15 C
Sarajevo
17.09.2024

Tajna odluka: Ukrajina će moći koristiti Storm Shadow za ciljeve u Rusiji

Ukrajini je dopušteno da koristi krstareće rakete Storm Shadow na ciljeve unutar Rusije, potvrdili su izvori iz britanske vlade za “The Guardian”.

Međutim, ne očekuje se da će ta odluka biti objavljena u ova dva dana, kad se britanski premijer Kir Starmer (Keir) sastaje s američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden) u Bijeloj kući.

Američki šef diplomatije, Entoni Blinken (Antony), dao je dosad najjači nagovještaj da se Bijela kuća sprema ukinuti svoja ograničenja Ukrajini koja koristi oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad na ključnim vojnim ciljevima unutar Rusije. Smatra se da je ta odluka već donesena u tajnosti, navodi Guardian.

- OGLAS -

Govoreći u Kijevu zajedno s britanskim ministrom vanjskih poslova Dejvidom Lemijem (David Lammy), Blinken je rekao da su SAD “od prvog dana” bile spremne prilagoditi svoju politiku kako se situacija na bojnom polju u Ukrajini mijenjala.

“Nastavit ćemo to činiti” – naglasio je.

- Advertisement -

Blinken je rekao da će on i Lemi izvijestiti svoje šefove, Bajdena i Starmera, nakon jučerašnjih razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ministar vanjskih poslova sugerirao je da je iransko slanje balističkih projektila Moskvi, što je otkriveno ove sedmice, promijenilo strateško razmišljanje u Londonu i Washingtonu. Rekao je da je to bila značajna i opasna eskalacija.

“Onaj ko ovdje eskalira je Putin. On je eskalirao isporukom projektila iz Irana. Vidimo novu osovinu Rusije, Irana i Sjeverne Koreje” – rekao je Lemi pa pozvao Kinu da “ne veže svoju sudbinu s tom skupinom otpadnika”.

Sutra bi britanski premijer Starmer i američki predsjednik Joe Bajden trebali u Bijeloj kući razgovarati o ratu u Ukrajini i o tome kako bi se on mogao okončati u sklopu opsežne vanjskopolitičke rasprave, iako će izbjegavati intenzivan fokus na bilo koji pojedinačni sistem naoružanja, jer je cilj razgovora strateški.

Tokom, kako se očekuje, kratkog posjeta, Starmerove druge posjete SAD-u kao premijera, nije zakazana nikakva konferencija za novinare, nakon čega bi tokom vikenda mogli biti daljnji razgovori kako bi se ključni europski saveznici obavijestili o raspravama.

Zajednički posjet Kijevu Blinkena i Lemija u srijedu kako bi se sastali sa Zelenskim ne bi se dogodio da nije donesena pozitivna odluka u vezi s raketama Storm Shadow, dodali su izvori.

No smatralo bi se nepotrebno provokativnim dati javnu objavu o dalekometnim raketama u Kijevu. Također je vjerovatno da će i dalje postojati ograničenja oko ukrajinske upotrebe projektila, koji imaju domet od najmanje 320 kilometara, kako bi se izbjegli nepromišljeni ili nepotrebni napadi.

Govoreći u Kijevu, Lemi je rekao da neće otkriti detalje privatnih razgovora koji bi Putinu mogli dati prednost. Osudio je “zlokobnu” invaziju ruskog vođe na Ukrajinu i lično ga optužio za “aroganciju i pohlepu”.

“To je imperijalizam. To je fašizam” – rekao je.

Ukrajina već mjesecima moli za dopuštenje za gađanje aerodroma, lansera projektila i zapovjednih i kontrolnih centara duboko u ruskom teritoriju. Govoreći za Guardian u maju, Zelenski je rekao da su Bajdenova dvosmislenost i postupni pristup koštali Ukrajince života. To je Kremlju omogućilo da “lovi” Ukrajince, požalio se.

Zelenski je pozvao predsjednika Bajdena da nadvlada svoje višegodišnje brige oko nuklearne eskalacije. 

“SAD bi trebao više vjerovati u nas. Moramo odgovoriti. Oni ne razumiju ništa osim sile” – naglasio je Zelenski, govoreći o Rusiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA