10 C
Sarajevo
04.05.2024

Tragedija u La Manche kanalu: Među stradalim migrantima i jedno dijete

Pet migranata smrtno je stradalo tokom pokušaja prelaska La Manche kanala, saopštila je francuska policija. Dijete je bilo među tijelima otkrivenim u utorak na plaži Wimereux u sjevernoj Francuskoj, navodi se u izvještaju.

Francuska obalna straža rekla je da se radi o neuspješnom pokušaju prelaska kanala i da je pronađeno nekoliko “beživotnih tijela”.

Vijest je potvrđena nekoliko sati nakon što je vlada Ujedinjenog Kraljevstva usvojila kontroverzni zakon o Ruandi – čiji je cilj odvratiti migrante od prelaska kanala u malim čamcima.

- OGLAS -

Na brodu je bilo 110 osoba, objavila je novinska agencija Reuters, pozivajući se na francuske vlasti.

Otprilike stotinjak migranata već je spasio tegljač francuske mornarice i odvezeni su u Boulogne, piše francuski list La Voix Du Nord.

Radnica humanitarne organizacije Sandrine, koja je svjedočila incidentu, rekla je za Sky News da je vidjela dva gumenjaka u problemu.

Rekla je da je među poginulima i jedna djevojka.

U izjavi na platformi X, britanski ministar unutarnjih poslova James Cleverly rekao je: “Ove tragedije moraju prestati. Neću prihvatiti status quo koji košta toliko života”.

Rekao je da ministri “čine sve što mogu da okončaju ovu trgovinu”.

Ranije je Sky News snimio brod za koji se sumnja da je pokušavao preploviti kanal, ali nije poznato je li on bio uključen u smrtonosni incident.

Dopisnik Sky-a za Europu Adam Parsons, izvještavajući iz Dunkerquea, rekao je da su najmanje četiri plovila uključena u operaciju spašavanja kod obale Wimereuxa, kao i helikopteri.

Rekao je da su neki ljudi u bolnici i da se ne može kriviti uslove na moru jer su bili “savršeni”.

Kanal je jedan od najprometnijih brodskih puteva na svijetu, a struje su jake, pa je prelazak na malim brodicama izuzetno opasan.

Krijumčari obično pretrpaju rasklimane gumenjake, ostavljajući ih jedva na površini i u opasnosti da budu zapljusnuti valovima dok pokušavaju doći do Britanije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA