10 C
Sarajevo
29.09.2024

Trump pretjerao i ovaj put: Harris je poremećena, ona je mentalni invalid

Kandidat Republikanaca za predsjednika SAD Donald Trump održao je jedan od najoštrijih govora protiv migranata koji su ilegalno prešli granicu i počinili zločine. 

Posebno okrutan je bio prema svojoj protukandidatkinji Kamali Harris.

On je u Viskonsinu, jednoj od ključnih saveznih država, Harris nazvao “mentalno poremećenom ” i “mentalnim invalidom”.

- OGLAS -

Tokom govora bio je okružen posterima ilegalnih migranata koji su osuđeni za ubistva i druge nasilne zločine, a vidjeli su se transparenti “Zaustavi migrantski kriminal” i “Deportirajte ilegalce sada”.

Njegov je govor bio posvećen gotovo u potpunosti imigrantima bez dokumenata. One koji su počinili nasilne zločine nazvao je “čudovištima”, “hladnim ubojicama” i “podlim životinjama”. 

- Advertisement -

Sarafina Čitika, glasnogovornica Kamale Haris, rekla je nakon Trumpovog govora: “On nema ništa ‘inspirativno’ za ponuditi američkom narodu, samo mrak.” 

Bivši predsjednik okrivio je Harris i demokratskog predsjednika Džoa Bajdena što su dopustili imigrantima bez dokumenata ulazak u SAD, optužujući neke migrante da žele “silovati, pljačkati, krasti, pljačkati i ubijati narod SAD”.

Trump je u jednom trenutku priznao: “Ovo je mračan govor”. Rekao je to u gradiću Prairie du Čien u Viskonsinu, gdje je u ovom mjesecu pritvoren Venecuelanac osumnjičen za seksualni napad na ženu i njezinu kćer.

Trump je ponovio svoju tvrdnju da je njegov izborni poraz od Bidena 2020. bio lažan. Ako bude ponovno izabran i “ako mu se dopusti”, Trump je rekao da će tada procesuirati ljude koje krivi za svoj gubitak. Tramp se obično usredotočuje na mlade žene koje su navodno ubili hispanoamerički napadači kako bi prenio tu poruku, izbjegavajući slučajeve koji uključuju muške žrtve.

Trumpovi protivnici optužuju ga da cinično iskorištava ožalošćene porodice kako bi potaknuo svoju priču da su došljaci rođeni u inostranstvu, često Hispanoamerikanci, dio invazione vojske.

No neke od porodica žrtava pozdravile su Trumpovu usredotočenost na pitanje nasilnog kriminala i porast smrti tinejdžera uzrokovanih opioidnim lijekom fentanilom, od kojih većina dolazi u SAD preko južne granice. Nekoliko roditelja koji su izgubili djecu zbog napada ilegalnih imigranata u SAD-u ili zbog smrtonosne droge fentanila, izražavalo mu je podršku i prije ovih izjava. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA