15 C
Sarajevo
17.09.2024

Turska istražuje ubistvo tursko-američke aktivistice na Zapadnoj obali

Turski ministar pravde izjavio je kako će njegova zemlja istražuje smrt tursko-američke aktivistice koju su izraelske snage ubile prošle sedmice dok je protestvovala protiv ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dvadesetšestogodišnja aktivistica iz Seattlea učestvovala je u demonstracijama protiv ilegalnih naselja na palestinskoj teritoriji kada je prošlog petka smrtno stradala. Izrael je saopćio da je sproveo istragu o ubistvu Aysenur Ezgi Eygi te je vojska te države kasnije rekla da su vojnici vjerovatno “indirektno i nenamjerno” upucali Eygi.

Turski ministar pravde Yilmaz Tunc izjavio je u četvrtak da istragu u Turskoj vodi kancelarija glavnog tužioca Ankare. On je također pozvao UN-ove agencije, uključujući specijalnog izvjestitelja za vansudska pogubljenja da istraže slučaj.

- OGLAS -

Tunc je rekao da će Turska iznijeti svoje nalaze sudu UN-a koji nadgleda tužbu za genocid protiv Izraela koju je pokrenula Južna Afrika zbog rata u Gazi.

“Preduzet ćemo sve sudske korake za našu stradalu kćer Aysenur”, rekao je Tunc, prenosi AP.

- Advertisement -

U međuvremenu, tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će Eygiino tijelo vjerovatno biti dopremljeno u petak, u Tursku. Njena sahrana bi trebala biti obavljena u egejskom primorskom gradu Didimu, u zapadnoj Turskoj, u skladu sa željama njene porodice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA