17.7 C
Sarajevo
03.10.2024

U izraelskom napadu na centar Bejrura ubijeno najmanje šestoro ljudi

Izrael je u četvrtak rano ujutru bombardirao centar Bejruta, ubivši najmanje šest ljudi, nakon što su njegove snage pretrpjele najsmrtonosniji dan na libanskom frontu u godini sukoba protiv Hezbolaha koji podržava Iran.

Izrael je saopćio da je izveo precizan zračni napad na Bejrut. Reutersovi svjedoci su izvijestili da su čuli ogromnu eksploziju, a sigurnosni izvor je rekao da je gađana zgrada u četvrti Bachoura u centralnom Bejrutu u blizini parlamenta.

Najmanje šest osoba je ubijeno, a sedam ranjeno, saopćili su libanski zdravstveni zvaničnici.

- OGLAS -

Fotografija koja kruži libanskim WhatsApp grupama, a koju Reuters nije mogao odmah provjeriti, prikazuje teško oštećenu zgradu sa prvim spratom u plamenu.

Tri projektila su pogodila i južno predgrađe Dahiyeh, gdje je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah, a čule su se i glasne eksplozije, rekli su libanski sigurnosni zvaničnici. Južna predgrađa u srijedu su bila izložena sa više od deset izraelskih udara.

- Advertisement -

Izraelske odbrambene snage pozvale su stanovnike libanskih sela koji su evakuirali svoje domove da se ne vraćaju do daljnjeg.

“Napadi IDF-a se nastavljaju” – objavio je glasnogovornik Adraee na X-u u četvrtak.

Dan nakon što je Iran ispalio više od 180 projektila na Izrael, Izrael je u srijedu saopćio da je osam vojnika ubijeno u kopnenim borbama na jugu Libana dok su se njegove snage bacile na njegovog sjevernog susjeda.

Izraelska vojska je saopćila da su se redovne pješadijske i oklopne jedinice pridružile njenim kopnenim operacijama u Libanu u srijedu dok su iranski raketni napad i izraelsko obećanje odmazde izazvali zabrinutost da bi Bliski istok koji proizvodi naftu mogao biti uhvaćen u širi sukob.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA