13.8 C
Sarajevo
19.05.2024

U Poljskoj istovremeno održani “Marš živih” Jevreja u Aušvicu i propalestinski protest

Blizu 6.000 mladih Jevreja iz Izraela i drugih zemalja, zajedno sa poljskim učenicima, odali su danas poštu žrtvama Holokausta prolaskom u nijemom Maršu živih kroz najveći logor smrti koji su podigli Hitlerovi nacisti u okupiranoj Poljskoj – Aušvic-Birkenau.

U odjeći plave i bijele boje – nacionalne zastave Izraela, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta kada im Izrael odaje poštu, sa mladima je ove godine i 55 preživelih logoraša, tokom obilježavanja 80. godišnjice deportacije Jevreja iz Mađarske.

Preživjele mađarske Jevreje, njih 20, prati i grupa 500 mladih Mađara koji su u nedjelju krenuli da odaju poštu žrtvama zloglasnog nacističkog koncentracionog logora u posebnom Vozu živih iz Budimpešte.

- OGLAS -

Ovog puta u Maršu živih je i grupa oslobođenih talaca koje je palestinska organizacija Hamas otela u napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Na kraju staze duge tri kilometra, od glavne kapije sa ciničnim nacističkim napisom “Rad oslobađa” između baraka, Zida smrti gdje su streljani logoraši, pored ruševina gasnih komora, učesnici Marša živih pale svijeće i baklje na spomeniku žrtvama odajući im poštu.

- Advertisement -

Prvi ovakav marš nakon napada Hamasa, prate istovremene propalestinske demonstracije, čiji organizatori su rekli da nisu tu da ometaju Marš živih, već da i sami odaju poštu žrtvama Holokausta, ali da ne mogu da prešute zločine vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahu, invaziju na Gazu i etničko čišćenje Palestinaca.

“Nismo tu da ometamo komemoraciju, odavanje pošte žrtvama Holokausta. I sami smo šutke pognuli glave u nadi da se više nikada neće ponoviti sramni i nehumani varvarski čin kao Holokaust. Ali pošto smo došli, ne možemo samo da šutimo”, kazao je reporterima lista Gazeta viborča Omar Faris iz palestinske zajednice u Krakovu.

Organizatori propalestinskih demonstracija poručili su da ne mogu da šute dok vlada Netanyahua masakrira desetine hiljada ljudi u Gazi i planira da iseli dva miliona Palestinaca.

“Ne možemo da šutimo kada se pred našim očima i očima cijelog svijeta odigrava genocid. Ne možemo da ostanemo ravnodušni kada se osuda okupacije Gaze ili politike koju vodi Izrael neprestano neosnovano proglašava za antisemitizam”, poručili su organizatori i pozvali UN da garantuje poštovanje konvencija, a izraelsku vladu da poštuje ratne zakone i međunarodno pravo.

Marš živih je obrazovni projekat Ministarstva prosvjete Izraela u kome mladi Izraelci obilaze mjesta Holokausta, koncentracione i logore smrti u Njemačkoj i zemljama koje je Hitlerov Rajh okupirao i gdje su masovno ubijani milioni Jevreja u monstruoznom projektu “Konačnog rješenja jevrejskog pitanja u Evropi”.

U najvećem logoru smrti, Aušvic-Birkenau na jugu Poljske, koji je poslije rata pretvoren u memorijalni kompleks i državni muzej, stradalo je 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, ali i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih naroda Evrope.

Najbrojnija pobijena grupa bili su mađarski Jevreji, a blizu 10.000 jugoslovenskih Jevreja završilo je također u Aušvicu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA