27 C
Sarajevo
27.09.2024

U Sarajevu u subotu protesti zbog ubijenog psa Mede: Pročitajte zahtjeve građana i građanki

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu sutra, 28. septembra, u 12 sati održat će se protesti, koje organiziraju Ajla Biber i Udruženje “Prijatelji životinja”, koji su sponzori skupa.

Protesti su organizirani zbog mučki ubijenog psa Mede u Istočnom Sarajevu, a planirano je da traju do 14 sati. Kako se doznaje, okupljeni građani i građanke sutra će nadležnim institucijama uputiti sljedeće zahtjeve:

  • Izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH i izjednačavanje sa KZ RS, da se promijeni član 318 i ljudi koji muče i ubijaju životinje kazne zatvorom od dvije godine, a ne šest mjeseci (kako sad stoji), te i da se napušptanje životinje klasifikuje kao krivično djelo;
  • Izmjena i dopuna Zakona o lovstvu FBiH gdje se “dopušta” ubijanje pasa te da se riječ “uklanjanje” u zakonu zamijeni s “premještanjem”

- OGLAS -

Također će zatražiti od općinskih načelnika da donesu odluku koja ce će obavezati predstavnike mjesnih zajednica da formiraju općinske registre sa monitoringom adresa vlasničkih pasa, a nadzor da provode općinske veterinarske inspekcije.

Javnost u Bosni i Hercegovini još uvijek je potresena stravičnim slučajem zlostavljanja psa u Istočnom Sarajevu. Muškarac inicijala A.M. optužen je da je upucao psa, zavezao ga za traktor i vukao po ulici, a potom pokušao živog zakopati. Podsjećamo, pas Medo, koji je brutalno upucan tri puta u glavu samo zato što je ušao u dvorište da se napije vode, preminuo je nakon pokušaja da mu se pruži pomoć u veterinarskoj stanici, gdje je iuginuo u velikim mukama i bolovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA