16.6 C
Sarajevo
24.10.2024

U toku popisivanje i procjene štete od poplava

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) je na današnjoj sjednici u Travniku najavila treću fazu u borbi s posljedicama poplava koje su nedavno pogodile i Srednju Bosnu, tačnije općine Kiseljak, Kreševo i Fojnicu.

Kako je kazao premijer SBK Tahir Lendo, naglasak je sad na detaljnom evidentiranju i procjeni šteta, sanaciji nužnih objekata, izradi projekata rekonstrukcije, te u skladu s tim za iduće razdoblje najavljeno je i izdvajanje interventnih sredstava od strane Vlade.

“Nanesena je zbilja ozbiljna šteta, nastupio je ozbiljan poremećaj u životu i radu u normalnom životu svih građana na tom području, svih gospodarskih subjekata, javnih ustanova i preduzeća. Ono što je važno – prvi cilj bio je spasiti živote, izvući i zbrinuti ljude. Da im se osiguraju namirnice i ono što je potrebno za život u takvim uslovima. Druga stvar bila je uspostaviti komunikacije, kako putne, tako internet, elektroinstalacije, da se osiguraju izvorišta vode. Sada, treća stvar, na terenu su mjere koje će biti provedene – snimanje šteta, tu su lokalne zajednice, odnosno općine na potezu u smislu da što prije vide kakve su štete na objektima fizičkih osoba, da realno popišu štete i urade procjene” – istaknuo je Lendo.

- OGLAS -

Po njegovim riječima, važno je i da javne ustanove i preduzeća popišu svoje štete, da pokrenu sanaciju nužnog kao što su područne ambulante i škole, kako bi se što prije vratiili u normalan život.

“Regionalne ceste već su uspostavile putnu komunikaciju i rade na izradi prvih procjena a onda će raditi brze i kvalitetne projekte rekonstrukcije regionalnih puteva. To isto moraju općine za lokalne puteve napraviti” – kazao je Lendo.

- Advertisement -

Dodao je kako je puno posla pred svima.

“Ono što nam evropski Fond solidarnosti nudi, već smo održali prve sesije i sastanke, mislim da ćemo danas u Jablanici potvrditi dobru namjeru evropskog Fonda da pomogne BiH. Sad je do nas da uradimo što više kvalitetnih procjena, projekata, aplikacija koje nisu nimalo lagane. Imamo dvanaest sedmica koje proteknu brzo, mogu se povući čak i neka avansna sredstva, ali sve to moramo dobro potkrijepiti kvalitetnom i realnom dokumentacijom. Nadam se da ćemo svi zajedno, od države do mjesne zajednice, uraditi dio posla koji je na nama” – kazao je Lendo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA