8.8 C
Sarajevo
15.09.2024

U većem dijelu BiH počela nova školska godina: Đaci se vratili u klupe

Nova školska godina počinje danas u sedam kantona u Federaciji BiH. Tako će u klupe sjesti učenici u Unsko-sanskom kantonu, izuzev onih u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, gdje je nastava odgođena za 9. septembar zbog tragičnog događaja od 21. avgusta, te Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Livanjskom i Kantonu Sarajevo.

Sedam dana kasnije, odnosno 9. septembra, nova školska godina će početi u Zapadnohercegovačkom, kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je Vlada HNK donijela odluku o odgodi početka nastave za jednu sedmicu zbog iznimno visokih temperatura.

Iz istih razloga odluku o odgodi početka nastave donijelo i nadležno ministarstvo obrazovanja u Posavskom kantonu te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi, također, 9. septembra.

- OGLAS -

O tome koliko će učenika sjesti u školske klupe u Federaciji BiH, a pogotovo koliko je upisanih prvačića, preciznih podataka nema. Iz pojedinih kantonalnih ministarstava su iznijeli te informacije, dok su iz drugih, za sada, nedostupne.

Prema tim, nepotpunim podacima, vidljivo je da je nastavljen trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Tako će 4.300 osnovaca prvi put sjesti u školske klupe na području Kantona Sarajevo, dok je broj prvačića u protekloj školskoj godini u KS iznosio 4.451. U USK će ove godine u prve razrede osnovnih škola krenuti 1.464 djece, što je, kazali su iz tamošnjeg resornog ministarstva, gotovo identično u odnosu na prošlu godinu.

- Advertisement -

U prvi razred osnovnih škola na području ZDK za školsku 2024./2025. godinu upisano je ukupno 3.038 učenika, što je za 23 više nego lani. U BPK će 230 prvačića krenuti u školu, što je, prema dostupnim podacima, manje za devet u odnosu na prethodnu školsku godinu. U SBK će nastavu pohađati 17.605 osnovaca, a nije poznato koliko je od tog broja prvačića. U TK je prošle školske godine bilo upisano 3.555 prvačića, a ove godine nešto više od 3.000. U HNK je, također, upisano manje učenika u prve razrede osnovnih škola, i to 1.717, što je za 62 manje u odnosu na 2023./2024. školsku godinu. U Mostaru ih je upisano 940, što je za šest više nego lani. Za ZHK, LK i PK nema dostupnih informacija o broju prvačića.

U RS je, gdje nastava također počinje danas, u prvi razred osnovne škole upisano 8.957 učenika, dok ih je lani bilo 8.900.

U osnovne škole u Brčko distriktu polazi 5.800 učenika, od čega u prve razrede njih 600, dok ih je prošle godine bilo 627.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA