11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Umro Aleksej Navaljni, najveći kritičar režima Vladimira Putina i Kremlja

Veliki kritičar Kremlja i režima Vladimira Putina je danas preminuo, javljaju svjetski mediji pozivajući se na provjerene izvore. Sky News je objavio informaciju pozivajući se na izvore iz zatvora.

Inače, posljednje informacije su govorile o tome da se Navaljni nalazi se u kaznenoj koloniji u regionu Jamal-Nenec u Rusiji, rekla je u ponedeljak njegova portparolka Kira Jarmiš.

Navaljni, poznati kritičak Kremlja, udaljen je iz kaznene kolonije IK-6 u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve početkom decembra. Njegovi saradnici su od tada više puta izrazili zabrinutost, navodeći da nemaju nikakve informacije o tome gdje se on nalazi.

- OGLAS -

On je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora, povrh jedanaest i po godina koje je već služio.

Navaljni se 2021. dobrovoljno vratio u Rusiju iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja nervnim otrovom. Njegovi pristaše uspoređuju ga s preminulim južnoafričkim čelnikom Nelsonom Mandelom, a ruske vlasti u njemu vide ekstremista povezanog s CIA-om koji želi destabilizirati Rusiju.

- Advertisement -

Inače, rusko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je potjernicu za Olgom Mihajlovom, advokaticom zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, nakon što je u odsustvu optužilena za ekstremizam, javlja agencija RIA, a prenosi Reuters.

Mihajlova je prošlog mjeseca rekla da je već bila napustila Rusiju u vrijeme kada su optužbe objavljene.

Još tri advokata Navaljnog uhapšena su u oktobru pod sumnjom da pripadaju “ekstremističkoj grupi”.

Pristalice Navaljnog kažu da vlasti hapse njegove advokate kako bi on bio što više izolovan u zatvoru, gdje služi kaznu od više od 30 godina.

Navaljni je premješten u kaznenu koloniju sjeverno od Arktičkog kruga u regiji Jamal-Nenec, oko 1.900 km sjeveroistočno od Moskve, prenosi N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA