11 C
Sarajevo
16.05.2024

Univerzitet Sorbonne zatvoren zbog protesta protiv rata u Gazu

Demonstranti koji protestvuju zbog rata u Gazi otišli su u ponedjeljak pred pariski univerzitet Sorbonne, uzvikujući ‘Slobodna Palestini’, a neki studenti su postavljali šatore u dvorištu.

Nekoliko dana nakon sličnih protesta u elitnoj školi Sciences Po u Parizu, okupljanje na Sorbonnei predstavlja najnoviji znak širenja demonstracija iz američkih kampusa na Europu, jer je razorni rat ušao u sedmi mjeseci.

Protesti, koji su doveli do toga da univerzitet zatvori zgradu na taj dan, su bili mirni a studenti su pozvali ovu visokoškolsku instituciju, jednu od najstarijih tog tipa na svijetu, da osudi postupke Izraela.

- OGLAS -

Policija je obezbeđivala ulicu kao i glavni ulaz u univerzitet, gdje je demonstrirala grupa od oko 50 studenata, javlja Reuters.

Palestinske vlasti navode da je Izrael ubio najmanje 34.488 Palestinaca u svom napadu na Gazu, onakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i kidnapovano više od 200 talaca, navode izraelski podaci.

- Advertisement -

Nekoliko francuskih političara, uključujući Mathilde Panot, koja je na čelu grupe poslanika LFI u Narodnoj skupštini, pozvali su, na društvenim mrežama, pristalice da se pridruže protestima na Sorbonnei.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA