25 C
Sarajevo
28.09.2024

Usred izraelskih zračnih napada: Hiljade Libanaca bježe u ratom razorenu Siriju

Izraelski zračni napadi na Liban pokrenuli su masovnu migraciju hiljada ljudi koji su bježali u Siriju, zemlju koja je već razorena dugogodišnjim ratom, javlja Anadolija.

Prema lokalnim izvorima, više od 5.000 libanskih porodica, uključujući članove Hezbolaha i njihove rođake, prešlo je u Siriju od početka izraelskih napada 23. septembra.

Raseljene porodice naseljavaju se u selima oko Damaska, Halepa, Homsa i Hame – područja koja su bombardovana i uglavnom napuštena zbog godina borbi pod režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

- OGLAS -

Porodice su se prvenstveno smjestile u privremenim skloništima, a sada se premještaju u ratom razorena sela.

“Ne možete više živjeti u južnom Libanu, oblasti Dahiyeh ili bilo kojoj regiji sa šiitima. Mi smo stalno na udaru kao šiiti. Idemo u Damask gdje je sigurnije za nas” – rekao je Huseyin Ali, Libanac koji je pobjegao od nasilja.

- Advertisement -

Muhammet Ferruh opisao je intenzitet napada u blizini svoje kuće u južnom Libanu.

“Niko od mojih rođaka nije ostao u selu. Svakodnevno nas napadaju” – rekao je Ferruh i dodao da je prvog dana ubijeno 26 ljudi.

Dvanaestogodišnji Taj Seyyid iz Baalbeka rekao je da je situacija zastrašujuća i da nisu mogli spavati.

“Sada idemo u Damask” – rekao je dječak.

Izrael od 23. septembra intenzivno napada Liban. Ubijeno je više od 780 ljudi, a ranjeno skoro 2.200, prema podacima koje je objavilo libansko Ministarstvo zdravstva.​​​​​

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA