20.5 C
Sarajevo
19.05.2024

Vojin Mijatović: ‘Rezolucija o genocidu je civilizacijska potreba. Nešto se ozbiljno iza brda valja’

Ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović se u ponedjeljak, 6. maja, osvrnuo se na izjavu srbijanskog pisca i političara Vuka Draškovića tokom gostovanja na našoj televiziji.

Facebook objavu Vojina Mijatovića prenosimo u cijelosti:

“Izjava koja je prošla nezapaženo.

- OGLAS -

Prije neko veče gostujući na Face TV, Vuk Drašković je iznio teoriju koja me je dobro natjerala da se zamislim. Naime, sve izrečeno ima itekako smisla u odnosu na momenat u kome se nažalost nalazimo.

Otprilike: ‘Kada je BiH u pitanju na snazi je Dejtonski mirovni sporazum, sa napomenom na ‘mirovni’. Kada bi hipotetički došlo do ratnih sukoba u BiH pa makar trajali dan ili sedam dana, taj sporazum bi prestao da važi i ušlo bi se u pregovore oko novog mirovnog sporazuma’.

- Advertisement -

Na prvu ovo mi je izgledalo suludo, međutim kada se povežu mnoge stvari i dešavanja ovakva teorija dobija smisao.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je civilizacijska potreba i tu nema rasprave, ali vidim da se ovih dana mnogi domaći ‘likovi’ kite istom, iako su jedini zaslužni ljudi za istu Adis Ahmetović i Jasmina Hostert koji su svojim radom i zalaganjem pokrenuli i izgurali čitavu priču preko Njemačke.

Srbija je izborom nove Vlade definitivno pokazala da skreće zvanično u desno ka Rusiji i Kini i to će definitivno usložiti odnose u regionu. Dakle više nemam dilemu da se nešto ozbiljno iza brda valja, da li je to ova teorija Vuka Draškovića ili nešto slično ne znam, ali je vrlo simptomatično da se sve dešava naprasno u isto vrijeme.

Dakako domaći klanovi nikako da vide širu sliku već kao i svi klanovi samo se prćakaju svako u svojoj bari, za radi dnevnog aplauza.

Rezolucijom o Srebrenici ni u kom segmentu se ne stavlja kolektivna krivica za srpski narod, a zašto politika u Beogradu i Dodik tvrde suprotno uprkos što svi znamo čitati to ostaje da vidimo.

Valja se nešto iza brda i da se razumijemo ne verujem nikome van BiH, ali nikome, verujem samo u građane BiH, u sve nas koliko god nas ima”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA