16.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Zemlje juga stvaraju platformu “Prijatelji mira” za mirno rješavanje ukrajinske krize

"Prijatelji mira" prema planu Kine i Brazila neće biti zatvorena grupa zemalja, već otvorena platforma koja ne traži konkurenciju i konfrontaciju, već vodi inkluzivan dijalog.
Predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je alternativne inicijative za "okončavanje rata" ukrajinskoj Formuli mira i sugerirao da njihove pristalice "sami žele učiniti dio onoga što radi ruski diktator Vladimir Putin".

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za “Face.ba” piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajini.

Početkom maja 2024., specijalni predstavnik Kine Li Hui obavio je niz posjeta zemljama globalnog juga. Kao rezultat toga, Kina je razvila novi “mirovni plan” koji se sastoji od šest tačaka. Riječ je o: pridržavanju “tri principa” za smanjenje napetosti: prekid neprijateljstava, sprječavanje eskalacije sukoba i njegovo širenje na nove teritorije, kao i priznavanje da su dijalog i pregovori jedini mogući način za rješavanje krize. Preporučuje se izbjegavanje napada na civile i objekte, zaštita žena, djece i drugih žrtava sukoba, kao i poštovanje osnovnih prava ratnih zarobljenika. Osim toga, spominju se prevencija upotrebe nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja, obuzdavanje širenja nuklearnog oružja i izbjegavanje nuklearnih kriza, suzbijanje oružanih napada na mirna nuklearna postrojenja. Zajednička podrška međunarodnoj saradnji u oblastima energetike, finansija, trgovine žitom, transporta, kao i obezbeđivanju sigurnosti ključne infrastrukture kao što su naftovodi i gasovodi, energetski objekti i podmorski optički kablovi, kao i stabilnost globalnog sistema snabdevanja. Na osnovu toga, 23. maja 2024. godine, vlade Brazila i Kine objavile su zajedničku izjavu o rješenju rata između Rusije i Ukrajine, zalažući se za političke pregovore za postizanje mira i pozivajući na konferenciju u vezi s tim.

2. augusta ove godine Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je kinesko-brazilski “konsenzus u šest tačaka” o okončanju rata u Ukrajini navodno dobio “pozitivne” povratne informacije iz više od 110 zemalja širom svijeta. Predsjednik Brazila Lula da Silva je na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine UN “reklamirao” brazilsko-kineski “mirovni plan”. Savjetnik predsjednika Brazila za vanjsku politiku u okviru Generalne skupštine UN zatražio je podršku za plan od predstavnika 20 država globalnog juga na njihovom sastanku u New Yorku.

- OGLAS -

Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga dogovorile su se da stvore platformu “Prijatelji mira”, koja će navodno postati platforma za mirno rješavanje “ukrajinske krize”. Ovo je ime dato “Prijateljima mira” za rat koji je Rusija vodi protiv Ukrajine. “Prijatelji mira” prema planu Kine i Brazila neće biti zatvorena grupa zemalja, već otvorena platforma koja ne traži konkurenciju i konfrontaciju, već vodi inkluzivan dijalog.

A u to vrijeme, američki državni sekretar Anthony Blinken, tokom sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, razgovarao je o podršci Kine ruskoj odbrambenoj industriji, napominjući da kineski razgovori o miru u Ukrajini ne odgovaraju stvarnim akcijama Pekinga. A. Blinken je napomenuo da oko 70% alatnih mašina i 90% mikroelektronike koje uvozi Rusija dolazi iz Kine i Hong Konga, što pomaže Moskvi u proizvodnji projektila, oklopnih vozila i municije za rat protiv Ukrajine. „Dakle, kada Peking kaže da, s jedne strane, želi mir, želi da vidi kraj sukoba, a s druge strane, dozvoljava svojim kompanijama da sprovode akcije koje zapravo pomažu Putinu da nastavi svoju agresiju, to je nekako ne poklapa se sa stvarnošću”, rekao je Blinken. Kako napominje The Times, kineska kompanija isporučuje Ruskoj Federaciji posebno kreirane vojne dronove za testiranje u Ukrajini. Odgovarajući sporazum između kineske kompanije i Ruske Federacije sklopljen je prošle godine.

- Advertisement -

Predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je alternativne inicijative za “okončavanje rata” ukrajinskoj Formuli mira i sugerirao da njihove pristalice “sami žele učiniti dio onoga što radi ruski diktator Vladimir Putin”. On je tokom govora na Generalnoj skupštini UN-a pomenuo inicijativu Brazila i Kine. “Ako neko u svijetu traži alternative bilo kojoj tački Formule mira, ili pokušava da ignoriše bilo koju od njih, to vjerovatno znači da i sami žele da urade nešto od onoga što Putin radi. Činjenica da to ignorišu pokazuje želju koju oni kriju”, rekao je ukrajinski predsednik. Prema njegovim riječima, kada “kinesko-brazilski dvojac” pokuša da preraste u “hor glasova” sa nekim u Evropi i Africi, proglašavajući nešto alternativno punom i pravednom miru, postavlja se pitanje šta je njihov stvarni interes. On je takođe dodao da je svijet već prošao kroz kolonijalne ratove i zavjere velikih sila zahvaljujući manjim, napominjući da „svaka zemlja, uključujući Kinu, Brazil, zemlje Evrope, Afrike i Bliskog istoka, razumije zašto to treba da ostane u proslosti. Ukrajinci se nikada neće pomiriti sa činjenicom da neko u svijetu vjeruje da se sada, umjesto normalnog, mirnog zivota, Ukrajini može nametnuti tako surova kolonijalna prošlost koja danas nikome ne odgovara.” V. Zelenski je izvijestio da Rusija koristi kineske satelite za fotografiranje ukrajinskih nuklearnih elektrana, na koje bi potencijalno mogla udariti u budućnosti.

Postaje jasno da kineska “mirovna inicijativa” nije ništa drugo do imidž projekta da se predstavi kao mirotvorac. Postoje velike sumnje u neutralnost Pekinga, posebno imajući u vidu podršku Moskve kineskom planu. Praktično, imamo stvaranje alternativnog mirovnog plana Formuli mira, čija je svaka odredba zasnovana na normama i principima Povelje UN-a. U kinesko-brazilskom planu ne pominje se čak i princip teritorijalnog integriteta zemalja UN-a, odnosno neophodnost povlačenje ruskih trupa sa ukrajinskih teritorija, koje su izvršile invaziju na stranu teritoriju u cilju njene nezakonite aneksije. Poziv Pekinga na pregovore i prekid vatre vrlo je sličan stavu Kremlja. Samo Moskva izjavljuje da će pregovore voditi isključivo vodeći računa o situaciji na frontu, odnosno da osvojene teritorije moraju pripasti Rusiji. Brazil i Kina znaju za to, ali šute i ne osuđuju stav Moskve koji krši Povelju UN. Tako se vidi skrivena želja da se legalizuje ruska vojna okupacija dijela teritorije Ukrajine. I to ne samo da je nemoralno, već i otvara vrata novim ilegalnim teritorijalnim aneksijama u svijetu u budućnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA