15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Zvaničnici iz RS traže angažovanje helikoptera iz Srbije za požar na Tjentištu, uslijedio odgovor Konakovića

Teška je situacija na Zelengori, gdje nastavlja da bukti požar koji prijeti i da zahvati Nacionalni park ‘Sutjeska’. U gašenju od jučer učestvuje i Helikopterski servis Republike Srpske, no nadležni iz ovog entiteta zatražili su odobrenje i za angažman helikotera MUP-a Srbije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) zatražio je od ministara Zukana Heleza, Elmedina Konakovića i Edina Forte da hitno odbore angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

“Helez, Konaković i Forto pod hitno treba da prestanu sa političkim manipulacijama i populizmom, jer sada zaista nije vrijeme za to”, naveo je Košarac.

- OGLAS -

On je istakao da je situacija na terenu alarmantna i neophodna je pomoć Helikopterskom servisu RS i ljudstvu koje je angažovano na suzbijanju požara.

Košarac tvrdi kako širenje požara može zaustaviti jedino helikopter MUP-a Srbije čiji je kapacitet, kako je naveo, neuporedivo veći od kapaciteta helikoptera Oružanih snaga BiH.

- Advertisement -

“Ukoliko ne bude data saglasnost za angažovanje helikoptera iz Srbije, Nacionalnom parku `Sutjeska` prijeti šteta nesagledivih razmjera. To ne smijemo dopustiti!”, naveo je.

O aktuelnom pitanju na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama oglasio se i ministar vanjskih odnosa Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković (NIP). Naveo je kako je povodom situacije u stalnom kontaktu sa ministrom odbrane BiH, Zukanom Helezom (SDP).

“Helikopteri Oružanih snaga BiH su spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu naše zemlje. Pokazali su efikasnost i vještine u proteklim sedmicama. Apelujemo na sve odgovorne osobe u našoj zemlji da se obraćaju prvo našim snagama i institucijama, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.Tamo gdje ne možemo odgovoriti sami možemo svi zajedno zatražiti dodatnu pomoć”, poručio je.

Podsjetimo, na Tjentištu gori stoljetna crnogorična šuma, a brojne ekipe na terenu se sa vatrenom stihijom bore već više od 48 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA