21 C
Sarajevo
06.05.2024

Plenković želi da na crvenoj listi budu županije, a ne država

 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da će sa slovenskim kolegom Janezom Janšom na Bledu razgovarati o tome da se crvene liste zbog pandemije koronavirusa uvedu na županijskoj, umjesto na državnoj razini.
 

Plenković uz još šest europskih premijera u ponedjeljak sudjelovati na Bledskom strateškom forumu, a na marginama susreta će se susresti sa slovenskim čelnikom Janšom i mađarskim čelnikom Viktorom Orbanom.

Plenković je istaknuo da će se na susretima govoriti o „zajedničkim naporima da se smanji zaraza i njezini prekogranični efekti”, prenosi Hina.

Slovenija je sredinom kolovoza stavila cijelu Hrvatsku na crvenu listu, čime je uvedena obavezna karantena za sve koji dolaze s hrvatskog na slovenski teritorij, što je, pak, uzrokovalo odlazak slovenskih gostiju iz Hrvatske.

- OGLAS -

„Naša je linija da se pokuša, osobito u Sloveniji, ne samo radi Hrvatske, nego i brojnih Slovenaca koji su naši česti i dragi gosti, gledati kriterij županijske razine po stupnju zaraze, nešto kao što je to učinila Njemačka. Mislim da za to postoji prostor i da je to najbolji način”.

Plenković je naglasio da je Bledski strateški forum, najvažniji vanjskopolitički događaj u Sloveniji koji ove godine ima 15. izdanje, dobra prilika da europske države analiziraju svoje dosadašnje upravljanje pandemijom koronavirusa.

- Advertisement -

„Mislim da sada već polako možemo rezimirati, od siječnja do danas, što je bilo dobro, što smo zajednički učinili kvalitetno i kako da reagiramo zajedno u budućnosti kad je riječ o cjepivu, nabavljanju medicinske i zaštitne opreme”, rekao je Plenković uoči skupa čija je tema ove godine „Europa nakon brexita i covida-19.

Slovenske novinare zanimalo je hoće li s Janšom biti razgovora o pitanju teritorijalnog spora između dvije države.

„Što se nas tiče, naša je pozicija sve ovo vrijeme jasna. Imali smo inicijativu Slovenije pred Europskim sudom u Luksemburgu i vidjeli ste kakva je bila odluka – da on nije nadležan. Mi smo i dalje spremni razgovarati o granici sa Slovenijom i tu je naš stav nepromijenjen cijeli moj mandat”, kazao je Plenković. Ponovio je da treba pronaći „dobro, održivo i prihvatljivo rješenje za obje zemlje”.

Na forumu, koji je ove godine skraćen na jedan dan zbog pandemije koronavirusa, sudjeluju i češki premijer Andrej Babiš, poljski premijer Mateusz Morawiecki, bugarski premijer Bojko Borisov i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dok će se talijanski čelnik Giuseppe Conte javiti videovezom.

Na Bled su stigli i ministri vanjskih poslova iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke i Rumunjske, a njihovom panelu će se pridružiti povjerenik EU-a za vanjsku I sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA