10.5 C
Sarajevo
07.05.2024

BioNTech i Pfizer zatražili odobrenje vakcine protiv koronavirusa

Zahtjev koji su predali u ponedjeljak dolazi kao završni dio procesa koji je započet sa agencijom 6. oktobra, a dan nakon što je rivalska kompanija Moderna saopštila da je tražila od američkih i evropskih regulatora da dozvole hitnu upotrebu njene vakcine protiv COVID-19.

BioNTech je naveo da bi njihova vakcina, trenutno pod nazivom BNT162b2, ukoliko bude odobrena, mogla da bude u upotrebi u Evropi do kraja ove godine.

Kompanije su prošlog mjeseca saopštile da su klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi pokazala da je efikasnost vakcine 95 odsto, dok je stopa uspješnosti kod posebno ranjivih grupa starijih građana viša od 94 odsto.

- OGLAS -

BioNTech i Pfizer su već predali zahtjev za hitno odobrenje američkoj Upravi za hranu i lijekove i britanskom regulatoru MHRA, kao i drugim zemljama, poput Australije, Kanade i Japana.

“Znali smo od početka ovog putovanja da pacijenti čekaju i mi smo spremni da pošaljemo doze COVID-19 vakcina čim nam potencijalno odobrenje dopusti”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

- Advertisement -

Ministarka nauke Njemačke Anja Karliczek rekla je danas da isti bezbjednosni standardi važe za odobrenje vakcina protiv koronavirusa kao i za druge lijekove, kao i da bi to moglo bilo ključno za postizanje što šireg javnog prihvatanja imunizacije protiv COVID-19.

Ona je novinarima u Berlinu rekla da će EMA 11. decembra raspravljati o ovom zahtjevu kompanija BioNTech i Pfizer.

Kako je dodala, vakcina bi bila na dobrovoljnoj bazi, a vlasti će snažno raditi na tome da informišu javnost o mogućim nuspojavama, kao što su glavobolja, bol ili temperatura.

Marylyn Addo, doktor u UKE bolnici u Hamburgu, koja je uključena u ispitivanja za vakcinu, rekao je da je brži razvoj vakcine rezultat ogromnih napora naučnika, ranog finansiranja i iskustva stečenih tokom razvoja prethodnih vakcina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA