22.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Kamerni teatar ponovo otvara svoja vrata

“Pozorište za početnike” izvodit će se 18. i 19. decembra u 20:00.

Tekst: Vedran Fajković

Režija: Admir Glamočak

- OGLAS -

Igraju: Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević

Glavni glumci u ovoj predstavi akteri su jednog malog pozorišta koje sasvim slučajno izgleda kao Kamerni teatar i koji se, sasvim slučajno, nalaze u egzistencijalnoj krizi gdje se pozorište nalazi pred zatvaranjem. Glumci moraju sami da iznađu način kako da izađu iz krize, a jedini način je da naprave predstavu i s tom predstavom riješe sve probleme.

- Advertisement -

“Slavna Florens”

Izvedbe će se održati 21. i 22. decembra u 20:00.

Tekst: Peter Quilert

Režija: Admir Glamočak

Glumci: Irfan Ribić, Dženita Imamović-Omerović i Nadine Mičić

Koprodukcija Kamerni teatar 55 i Akademija Scenskih Umjetnosti

“Slavna Florens” je istinita priča o Florence Foster Jenkins, najgoroj pjevačici na svijetu. Ova dirljiva Quilertova drama nas uči kako da ostvarimo svoj san. Predstava je zabavna, krajnje dobroćudna i zarazno radosna…u jednom trenutku krajnje je duhovita, a u drugom neobično dirljiva.

Florence Jenkins se proslavila opernom karijerom, iako nije umjela da pjeva. Drama prati njen život u vrijeme kada njena karijera doseže vrhunac – nastupom u Carnegie Hall-u!

Ovaj brodvejski šou i veliki pozorišni hit, prvi put je izveden u Londonu, na West End-u 2005 godine, kada je bio nominiran i za prestižnu „Lorens Olivije” nagradu kao najbolja nova komedija.

“Sjećaš li se Doli Bel”

Sljedeća izvedba je 23/12/2020 20:00

Režija: Kokan Mladenović

Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović, Saša Krmpotić.

 Kultni film “Sjećaš li se Dolly Bell” iz 1981. godine koji je prema tekstu Abdulaha Sidrana režirao Emir Kusturica možete pogledati na sceni Kamernog teatra 55 u formi predstave.

Glavnog glumca u ovoj predstavi nema. Nema ni glavne glumice. Ono čega pak ima jest dvanaest suverenih glavnih glumaca, što je zbilja rijetko viđen fenomen. Na daskama kultnog Kamernog teatra 55 svih dvanaest glumaca je dobilo platformu za predstavljanje vlastitog glumačkog umijeća

“Žaba”

Sljedeća izvedba je 26/12/2020 20:00

Režija: Elmir Jukić

Kostimografija i scenografija: Vanja Popović

Asistentica kost. i scen.: Dženita Huseinović

Muzika: Dino Šukalo

Inspicijent: Senad Bešić

Igraju: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović

 Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvijek i svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promjene u svojim životima. Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj egzistiramo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih pronalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, umjesto da se za sebe sami izborimo. Moramo se umiješati u vlastite sudbine, umjesto što nad njima žalimo.

“Žaba“ je tekst autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan – osvojio je nagradu “Marin Držić“ za najbolji dramski tekst na 14. Marulićevim danima, održanim 2004. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA