16.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Stotine hiljada stranih radnika napustile Britaniju, prvi su u pandemiji dobili otkaze

Događa se “egzodus bez presedana” radnika rođenih izvan Britanije, rekli su istraživači s Londonskog ekonomsko statističarskog centra izvrsnosti.

“Čini se da je većina tereta gubitka poslova za vrijeme pandemije pala na radnike koji nisu iz Britanije i očitovala se prije kao povratnička migracija nego kao nezaposlenost”, rekli su autori čija se studija temelji na podacima tržišta rada.

Iz Londona iselilo 700 hiljada ljudi

- OGLAS -

Trend je posebno vidljiv u Londonu, gdje je svaki peti radnik rođen u inozemstvu.

Gradska populacija pala je za 700.000 ljudi, pokazuje studija, te dodaje da bi širom zemlja brojka mogla biti viša od 1,3 milijuna ljudi.

- Advertisement -

Ako su ove brojke točne, prema studiji ovo je najveći pad britanskog stanovništva od Drugoga svjetskog rata. Nema dokaza da se sličan broj Britanaca koji žive u inozemstvu vraća u Britaniju.

Međutim, to bi mogao biti privremeni trend, rekli su autori, napominjući da bi se radnici iz inozemstva mogli vratiti nakon pandemije.

Britansko gospodarstvo ovisi o radnicima iz inozemstva, a migracija mu ne prijeti samo zbog pandemije.

Parovi odgađaju rađanje djece

Mnoge se industrije plaše gubitka kvalificiranih radnika zbog britanskog odlaska iz Europske unije i strožih migracijskih propisa. 

Daljnji trend u 2021. također izaziva zabrinutost, a konzultantska tvrtka PwC napominje da mnogi parovi odgađaju rađanje djece zbog neizvjesnosti uzrokovane pandemijom.

To bi moglo rezultirati najnižom stopom nataliteta od 1900., rekao je PwC početkom januara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA