18.6 C
Sarajevo
07.10.2024

Odgođen sastanak predstavnika Londona i Brisela

Visoki zvaničnik Evropske unije otkazao je sastanak zakazan za danas sa novim izaslanikom Velike Britanije u Briselu, usred spora oko britanskog odbijanja da dodjeli izaslanicima EU puni diplomatski status u Londonu nakon “Bregzita”, rekao je zvaničnik EU.

Lindzi Korisdejl-Eplbi, šef misije Ujedinjenog Kraljevstva pri EU, koji je stupio na dužnost prošle sedmice, obaviješten je da je njegov sastanak sa šefom kabineta predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela odložen.

Neimenovai zvaničnik rekao je da je do odlaganja došlo zbog nejasnoće oko diplomatskog statusa predstavnika EU u Britaniji, koja je postala prva država koja je napustila blok prije godinu dana.

- OGLAS -

Britanija je odbila da dodjeli iste diplomatske akreditive i privilegije ambasadoru Brisela u Londonu i njegovom timu kao što ih daje izaslanicima zemalja, na osnovu toga što EU nije nacionalna država.

Izvor iz britanske vlade odbio je da komentariše odlaganje sastanka sa britanskim predstavnikom u EU i rekao da je pitanje diplomatskog statusa i dalje predmet pregovora.

- Advertisement -

Prema Bečkoj konvenciji o uređivanju diplomatskih odnosa, izaslanici koji predstavljaju zemlje imaju određene privilegije poput imuniteta od pritvora i, u nekim slučajevima, krivičnog gonjenja, kao i poreske olakšice.

Predstavnici međunarodnih organizacija čiji status nije obuhvaćen konvencijom imaju tendenciju da imaju ograničene i manje jasno definisane privilegije.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, saopštila je da je svih njenih 143 delegacija širom svijeta dobilo status ekvivalentan statusu diplomatskih misija država i da je Britanija dobro svjesna te činjenice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA