15 C
Sarajevo
09.05.2024

Porast napada na muslimane u Njemačkoj, u 2020. ozlijeđeno 48 osoba

Broj napada na muslimane i islamske objekte u Njemačkoj i prošle je godine porastao, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova objavljeni u ponedjeljak.

“Prošle godine vlasti su zabilježile najmanje 901 napad na muslimane i islamske objekte, što je porast od dva posto u usporedbi s 2019.”, stoji u odgovoru ministarstva unutarnjih poslova na upit zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu.

U najvećem broju napada, koji sežu od verbalnih i fizičkih napada na osobe s muslimanskim obilježjima poput tradicionalne marame pa do antiislamskih napisa po džamijama, sudjelovali su pripadnici radikalno desne scene.

- OGLAS -

U napadima je ozlijeđeno 48 osoba što je, kako piše dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung (NOZ), značajan porast u usporedbi s 2019. kada je ozlijeđeno 34 osoba.

Unutarnjopolitička glasnogovornica stranke Ljevica Ulla Jelpke, smatra da službene statistike ne daje realnu sliku napada na muslimane.

- Advertisement -

“Ovo je samo vrh ledenog brijega. Najveći broj napada pogođeni ne prijavljuju zbog srama ili zato što izbjegavaju kontakt s vlastima”, rekla je Jelpke za NOZ.

Političarka stranke Ljevice je rekla kako je zabrinjavajući porast broja napada pogotovo ako se u obzir uzmu mjere zatvaranja i s tim povezana smanjena mogućnost kontakata u javnom prostoru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA