26 C
Sarajevo
30.04.2024

„Sasvim realan zadatak“: Gazprom očekuje puštanje u rad Sjevernog toka 2 2021. godine

Prema medijskim izvještajima, o tome svjedoče podaci Gazproma. Državna duma je naglasila da su očekivanja kompanije objektivna, jer je plinovod spreman za više od 90%. Uz to, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je kritičare ovog projekta da razmisle o činjenici da bi odbijanje SP-2 Evropi oduzelo priliku da utječe na Rusiju.

Gazprom očekuje puštanje u rad transbaltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 koje će se dogoditi 2021. godine. Prema izveštajima medija, to je navedeno u prezentaciji govora Vladimira Vavilova, zamenika šefa Odeljenja za tehnologije zamene uvoza PJSC Gazprom, na međuindustrijskoj manifestaciji „Korišćenje naučnog i tehničkog potencijala preduzeća odbrambene industrije u interesi naftne i gasne industrije “.

Trenutno građevinski operater Nord Stream 2 AG radi na polaganju krakova gasovoda u teritorijalnim vodama Danske. To radi ruski brod Fortuna, koji je u decembru 2020. godine završio izgradnju malog dijela gasovoda smještenog u isključivoj ekonomskoj zoni Njemačke.

- OGLAS -

Kako je izvijestio TASS, šef Odjela za odnose s investitorima Gazproma Anton Demchenko tokom telefonske konferencije s investitorima rekao je da je mogući datum završetka izgradnje danske dionice april 2021. godine.

Sjeverni tok 2 su dva niza plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje koji prolaze kroz ekskluzivne ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja – Rusije, Danske, Finske, Švedske i Njemačke. Do danas je položeno više od 2300 km od 2460 km.

„Ništa ne sprečava završetak Sjevernog toka 2. Doslovno je ostalo malo, zapravo, samo lokalitet u teritorijalnim vodama Danske. Obalna infrastruktura je gotovo kompletna. Čini mi se da je ovo potpuno stvaran zadatak i mislim da će to i biti. Ono što Gazprom, zajedno s ostalim dioničarima, izjavljuje o vremenu završetka radova na polaganju plinovoda, prema mom mišljenju, više je nego stvarno “, rekao je zamjenik predsjednika Državne dume Igor Ananskikh za RT.

U međuvremenu, pokušaji da se spriječi završetak izgradnje plinovoda od Rusije do Njemačke ne napuštaju se u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, Amerikanci su predvidjeli sankcije protiv sudionika u procesu izgradnje u skladu sa zakonima “O zaštiti europskog zakona o energetskoj sigurnosti” (PEESA), “O suzbijanju američkih protivnika sankcijama” (CAATSA), kao i u okviru vlastite obrane budžeta (Nacionalni zakon o odobravanju odbrane, NDAA) za fiskalnu godinu 2021. (započet 1. oktobra kalendara 2020).

 

Istovremeno, početkom februara, senatori iz Republikanske i Demokratske stranke predali su američkom Kongresu nacrt zakona “O pozivanju Rusije na odgovornost za zlonamjerne aktivnosti”. Jedan od paragrafa dokumenta kaže da američki državni sekretar mora nagovoriti Berlin da odbije učestvovati u izgradnji Sjevernog toka 2.

“Također naglasiti neprihvatljivost sudjelovanja u projektu koji će podržati vladu odgovornu za ubijanje svojih građana skrećući pažnju na korupciju i druge zloupotrebe, a istovremeno čineći Europu više ovisnom o destabilizirajućem i nepouzdanom vodstvu Ruske Federacije,” račun kaže.

Istodobno, pozicija pritiska sankcija na gasni projekt ne dijeli se u Njemačkoj. Bivši kancelar Gerhard Schroeder naglasio je da je završetak izgradnje SP-2 u interesu ne samo Njemačke, već i cijele Europe. Takođe je podsjetio da je ruska strana uvijek tačno ispunjavala svoje obaveze opskrbe.

„Smatram apsolutno pogrešnim povezivati ovo sa bilo kojim drugim problemima. Drago mi je da je njemačka vlada jasno izjavila: Sjeverni tok 2 služi našim interesima, voljeli bismo da on bude završen “, rekao je.

Zauzvrat, trenutni njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ukazao je na to da Sjedinjene Države traže od Berlina da zaustavi polaganje cjevovoda, istovremeno “povećavajući opskrbu teškom naftom iz Rusije”.

“Svatko tko u principu dovodi u pitanje Sjeverni tok 2, također bi trebao razmisliti barem o tome kakve će geostrateške posljedice imati i šta će značiti u smislu mogućnosti utjecaja na Rusiju iz Evrope”, rekao je diplomata.

Zamjenik predsjedavajućeg Državne dume Igor Ananskikh, komentirajući Maasove riječi, nazvao je projekt “bezuvjetnom dobiti za Europu”, ističući da će plinovod imati pozitivan učinak na cjelokupni poslovni sektor kontinenta.

“Njemački ministar vanjskih poslova razmišlja o svom narodu, o svojim preduzetnicima kako bi mogli živjeti bolje, što se ne može reći za zvaničnike drugih država”, objasnio je Anaskikh.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA