7 C
Sarajevo
30.04.2024

Zaharova je prokomentirala stav Njemačke o Sjevernom toku 2

To je izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova u intervjuu sa novinarom Antonom Krasovskim na YouTube kanalu “Antonimi”.

„Polazim od onoga što je rekao naš predsjednik, da ne napuštamo svoje planove i da ćemo ih provesti. U ovom pitanju postoji i druga strana, drugi partner. Za sada Nijemci kažu da je to korisno za njih ”, rekla je.

Skrenula je pažnju na činjenicu da Sjedinjene Države vrše pritisak na Njemačku “na sve moguće načine”.

- OGLAS -

„Činjenica da se drže, činjenica da stvarno drže do profita, a Nijemci su pragmatični ljudi, ovo je dobro, ovo je sjajno … Za savremeni svijet je odbrana vlastitih interesa nedopustiv luksuz. Za mnoge zemlje. A činjenica da Njemačka, barem u ovom smjeru, brani vlastite koristi i interese, sugerira da je ovo primjer odbrane svog suvereniteta ”, dodala je.

Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje vjeruje li da će Rusija završiti izgradnju Sjevernog toka 2, Zaharova je rekla da vjeruje u to.

“Vjerujem u to. Vjerujem da će Europa, posebno Savezna Republika Njemačka, zadržati pragmatizam “, naglasila je.

Ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da smatra da razlike između zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, u vezi sa Sjevernim tokom 2 nisu tako velike.

U jesen 2020. godine ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov primijetio je da je provedba projekta plinovoda sada pitanje časti Njemačke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA