7 C
Sarajevo
22.10.2024

Papa Franjo na sjeveru Iraka, misa kod porušenih hrišćanskih crkava

 

Vatikan se nada da će papina istorijska posjeta osnažiti hrišćanske zajednice u Iraku i ohrabriti ih da ostanu u toj zemlji uprkos decenijama rata i nestabilnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve takođe je prenio poruku međuvjerske tolerancije i bratstva muslimanskim vođama, uključujući vodećim šiitskom vjerskom vođi ajatolahom Aliju al Sistaniju na istorijskom sastanku u subotu.

- OGLAS -

Papa Franjo danas ide u grad Mosul na sjeveru Iraka, koji je teško oštećen u ratu protiv tzv. Islamske države, da se moli za žrtve rata u Iraku. On će se moliti na trgu okruženom ostacima četiri oštećene hrižćanske crkve.

Mosul je bio centar kalifata koji je proglasila Islamska država u junu 2014. i konačno je oslobođen u julu 2017, poslije teških devetomjesečnih borbi.

- Advertisement -

Papa će helikopterom stići do male hrišćanske zajednice Karakoš, gdje se mali broj porodica vratio poslije bjekstva od Islamske države 2014. Slušat će ispovijesti stanovnika i moliti se u crkvi koju su ISIL-ovci zapalila a koja je posljednjih godina obnovljena.

Završava dan misom na stadionu Irbil, u poluautonomnoj sjevernoj kurdskoj oblasti, gdje se očekuje okupljanje oko 10.000 ljudi. Papa je stigao u Irbil rano jutros gdje su ga dočekala djeca u tradicionalnim kostimima, i jedno dijete obučeno kao papa.

Papa Franjo želi da prenese poruku nade, naglašenu istorijskom prirodom njegove posjete i činjenicom da je to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije korona virusa.

Vatikan je javio da je preduzeo mjere predostrožnosti zbog pandemije uključujući i na misi na otvorenom na stadionu koji će samo djelimično biti popunjen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA