12 C
Sarajevo
18.10.2024

Sud otresao Milorada Dodika! Schmidt neće biti svjedok!

Odbrana Milorada Dodika ponovo „nokautirana“! Pogledajte današnje ročište u Sudu BiH!
Ipak, najveći Dodikov poraz desio se danas u Sudu BiH, a njegova Odbrana ponovo je "poražena" u postupku koji se vodi protiv njega pred ovom državnom institucijom.

Danas je pred Sudom BiH završen nastavak suđenja predsjedniku entiteta RS, Miloradu Dodiku, i v. d. „Službenog glasnika RS“, Milošu Lukiću, a koji se terete za krivično djelo „Neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH“.

Dodikova odbrana “nokautirana”

Zvanično, Tužilaštvo BiH je okončalo iznošenje materijalnih dokaza u ovom predmetu. Ipak, najveći Dodikov poraz desio se danas u Sudu BiH, a njegova Odbrana je dobila još jedan „nokaut“!

- OGLAS -

Naime, Sud BiH odbio zahtjev Odbrane Milorada Dodika da pred ovaj državni organ izvede upravo visokog predstavnika BiH, Christiana Schmidta. Pored zahtjeva za Schmidtovim svjedočenjem, Dodikovoj odbrani odbijen je i zahtjev za svjedočenjem predsjednika NSRS-a, Nenada Stevandića i još jednog svjedoka.

Uobičajeno, pred Sudom BiH okupile su se Dodikove pristaše, odnosno funkcioneri SNSD-a, koji na ovaj način pružaju podršku svom stranačkom šefu. Nakon okončanja ročišta, Milorad Dodik nije davao izjave za medije.

- Advertisement -

POGLEDAJTE INTERVJU S MILORADOM DODIKOM KOJI JE DANIMA BIO U TRENDINGU!

Podsjećamo, mnogi analitičari smatraju da će se ovaj postupak protiv entitetskog predsjednika Milorada Dodika i v. d. direktora „Službenog glasnika RS“ Miloša Lukića okončati, te da je izvjesno da će oni odgovarati za krivično djelo koje im se stavlja na teret. Istovremeno, Dodik i njegove pristaše smatraju da je ovaj postupak „politički obračun“ čiji je krajnji cilj njegovo „uklanjanje“ s političke scene BiH.

Pet godina zatvora za krivično djelo na Dodikovim „leđima“

Krivično djelo koje se Dodiku i Lukiću stavlja na teret predviđa visoku zatvorsku kaznu, a koja je u rasponu od šest mjeseci do pet godina!

Naime, prema Krivičnom zakonu BiH, čl. 203.a, službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, RS, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno županije, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba koja ne primjenjuje, provodi, izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA