10 C
Sarajevo
29.09.2024

Pompeo u Ohridu: Borba protiv korupcije ključna za EU i NATO, spriječiti uticaj Rusije i Kine

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Ohridu da je borba protiv korupcije ključna za pristupanje Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji i NATO.

Na konferenciji za novinare s premijerom Zoranom Zaevom, Pompeo je istakao da SAD, kao vodeća demokratija, podržavaju države koje se bore za vladavinu prava i da je borba protiv korupcije od ključne važnosti kako za članstvo u EU i NATO, tako i za građane.

Američki državni sekretar je istakao da će SAD nastaviti da budu partner Sjeverne Makedonije.

- OGLAS -

Vlasti u Skoplju je upozorio na potrebu sprječavanja jačanja uticaja Rusije i Kine.

Pompeo je izrazio uvjerenje da će Senat Kongresa SAD jesenas odobriti Protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO gdje će ona “biti snažan saveznik”, rekao je on.

- Advertisement -

Pompeo je pozdravio sporazum Sjeverne Makedonije s Grčkom o rješavanju spora oko naziva, koji je nazvao istorijskim, kao i dogovor s Bugarskom o dobrosusjedstvu, i izrazio zahvalnost za učešće makedonske armije u misijama NATO.

Premijer Zaev je ocijenio da je posjeta Pompea snažan signal podrške SAD Sjevernoj Makedoniji u evroatlanskim integracijama i potvrda produbljavanja saradnje.

Zaev je rekao da očekuje da će EU za desetak dana odobriti početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije, i naveo da su protokol o njenom pristupanje NATO ratifikovale 22 članice.

Na sastanku delegacija, kako je saopšteno, “naglašeno je da ostaje snažna i kontunuirana američka podrška finaliziranju postupka za punopravno članstvo u NATO i napredak Sjeverne Makedonije u pocesu za članstvo u EU”.

Na tom sastanku, poslije susreta Zaeva i Pompea “u četiri oka”, “razgovaralo se i o pitanjima koja se odnose na stabilizaciju i perspektivu regiona, s Vašingtonom kao glavnim promotorom politike proširenja NATO državama Jadranske povelje”, navodi se u saopštenju Vlade Sjeverne Makedonije.

Na sastanku su bili i ministri odbrane i spoljnih poslova Radmila Šekerinska i Nikola Dimitrov, i vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

Pompeo je u Ohridu razgovarao i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Državni sekretar SAD je sa Zaevom prošetao Ohridom i posjetio crkvu obnovljenu uz pomoć Američkog fonda za kulturno nasleđe od 650.000 dolara.

Pompeo iz Ohrida leti za Grčku, poslednju stanicu njegove turneje, tokom koje je posjetio i Italiju, Vatikan i Crnu Goru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA