10 C
Sarajevo
30.09.2024

Kurti poručio Srbiji: Pomirite se, Kosovo je nezavisna država

“Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju Srbije kao takve. Na Kosovu je napravljen pokušaj genocida, na proljeće 1999. godine sa Kosova je deportovano 860.000 Albanaca i više od milion iz njihovih kuća, imamo 20.000 djevojaka i žena koje su silovane, i sve one su žive”, rekao je Kurti.

U intervjuu za Alsat on je ukazao da ne bi trebalo da postoji zamjena za članstvo regiona u Evropskoj uniji.

Kurti je naveo da zemlje u regionu moraju da sarađuju sa jedinim ciljem punopravnog članstva u EU.

- OGLAS -

“Regionalne inicijative su svakako potrebne, ali apsolutno ne mogu da zamijene evropsku integraciju. Ne možemo da kažemo da se ne integrišemo u EU i radimo nešto jedni sa drugima ovdje”, rekao je Kurti.

On smatra da je odgovorno da se ide na vanredne izbore u Sjevernoj Makedoniji, ali da sada sa pozicije budućeg premijera Kosova ne zna da li će otvoreno podržati bilo koji albanski politički subjekat tokom kampanje.

- Advertisement -

“Ne mogu danas da kažem da ćemo podržati ovu ili onu partiju”, rekao je Kurti i dodao da očekuje da će posjetiti Makedoniju i da ima bliskije odnose sa Albanijom.

Kurti je rekao da su se sa DSK složili da će nova vlada imati 12 ministarstava i da očekuje da zvanično preuzme mjesto premijera u novembru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA