15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

IN MEMORIAM, Uglješa Uzelac: Najveći i najviši Sarajlija i Bosanac, jedan od najboljih!

Uglješa Uzelac, bivši gradonačelnik Sarajeva, preminuo je na današnji datum prije 27 godina.
Hadžifejzović: „To je ona ljudina koja je na svojim plećima iznijela teret organizacije Olimpijade. To je onaj Bosanac koji je 1992. godine ostao u gradu kojeg je vodio. To je onaj čovjek koji je kao ambasador svoje zemlje u Sloveniji radio ono što mu i nije posao – pomagao izbjeglicama, ranjenicima, svim Bosancima.“

Hadžifejzović: „Nakon Lokalnih izbora, izabrani u Gradskom vijeću Sarajeva birat će gradonačelnika. Prvi čovjek Sarajeva se ne bira direktno, već ga biraju pobjednici općinskih izbora u gradu. Dabogda da Sarajevo dobije gradonačelnika kakav je, između ostalih najboljih, bio Uglješa Uzelac.

To je ona momčina koja je 1984. godine na Stadionu ‘Koševo’, mimo svakog protokola, mahala olimpijskom zastavom – teškom, preteškom, kao da je papirna salveta.

I kako mu se njegov grad odužio? Tako što mu je dao ulicu petnaestak kilometara dalje od centra Sarajeva i tako što ga je, kao po naredbi, zaboravio.

- OGLAS -

Uglješa je umro na današnji datum – brzo nakon rata. Tako rat ubija nakon rata one koji rat prežive, ali u njemu sagore. Uglješa je bio najveći i najviši.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA