12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Nena Tromp: “BiH mora tražiti ukidanje RS-a! Treća zemlja treba tužiti Srbiju za genocid!”

Tromp otkrila kako država BiH može tražiti ukidanje entiteta RS: „RS se ne može otcijepiti – može se samo ukinuti! Ključna je presuda iz 2007.!“
Tromp ukazala na važnost američke reakcije na Dodikove prijetnje, pa pojasnila kako se može ukinuti entitet RS: „Odgovor Američke ambasade Miloradu Dodiku vrlo je važan za BiH! Iza toga stoji odobrenje Washingtona i sigurno će stati svim svojim sredstvima iza te izjave! BiH može da traži od Međunarodnog suda u Hagu ukidanje RS na osnovu samopriznanja RS-a i presude iz 2007. godine!"

Hadžifejzović: „Dan poslije… UN i BiH?“

Tromp: „UN su stvarale svoj novi put – put u posthladnu ratovsku budućnost sudjelujući u zbivanjima na prostorima bivše Jugoslavije. Ova rezolucija o Srebrenici predstavlja to što međunarodni liberalni poredak znači i što može donijeti. U tome je njen značaj!” 

Hadžifejzović: „Ima li matematika veze pri glasanju?“

- OGLAS -

Tromp: „Mislim da je važno pogledati koje su zemlje glasale ‘za’ Rezoluciju, koje ‘protiv’, a koje su bile suzdržane! Tako se pravi računica! Tako BiH može vidjeti na kog može računati!”

Hadžifejzović: „Prvi put da SAD kažu da entitet nije vječna kategorija na Dodikove najave o razdruživanju. Osjećate li u toj poruci pravnu i političku snagu Rezolucije?” 

- Advertisement -

Tromp: „Ova izjava je jako važna! Administracija SAD-a je jako oprezna i ta rečenica ima odobrenje Washingtona i sigurno će stati svim svojim sredstvima iza te izjave! Ako to Amerika kaže, to je ‘zeleno svjetlo’ i signal ostalim državama!”

Hadžifejzović: „Šta konkretno politika može uraditi nakon usvajanja Rezolucije o genocidu?“

Tromp: „Važna je deklarativna rečenica Amerike. To znači da međunarodna zajednica ostaje pri stavu o nedjeljivosti BiH i njenih granica koje je imala prije i poslije rata! Državna odgovornost za zločin genocida nije utvrđena! Presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. govori da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida i to je jako bitna stvar! Postoji mogućnost da se implementira ta odluka iz presude 2007.!

Hadžifejzović: „Ima li BiH šansu da traži ukidanje entiteta RS?“

Tromp: „Ako i poslije ove rezolucije vodstvo RS-a ide sa tom pričom o razdruživanju, e onda se povlači pitanje kako je ta RS stvarana i šta su njeni predstavnici svjedočili – ko je imao političku i vojnu sposobnost i kapacitet da ih izvršava! Vraćamo se na presudu iz 2007. – BiH može tražiti da se ta presuda implementira i tad je moguće ukidanje entiteta RS!”

“Pitanje odgovornosti Srbije kao države za genocid ne može se zaboraviti! Treća država može početi tužbu protiv Srbije za genocid – bez obzira na implementaciju presude iz 2007.! Revizije tužbe više nema! To bi bila nova tužba, novi proces!”, poručuje Nena Tromp.

Cijelo gostovanje pogledajte u videoprilogu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA