-1.1 C
Sarajevo
22.12.2024

“Novi okusi bosanske sofre“: Povrtna bazlama u novom ruhu

U emisiji „Novi okusi bosanske sofre“ – vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
Bazlama je naziv za tanku pitu, odnosno tijesto sa povrćem pečeno u tepsiji u tankom sloju. Kulture u raznim krajevima svijeta imaju slična jela. U Japanu je to Okonomiyaki, u Rusiji palačinka sa povrćem, u Grčkoj prženica sa povrćem, u Španiji fritata. U Indoneziji možemo probati Bahwan, a čak i u Italiji imaju jelo zvano Scarpaccia napravljeno od tikvica.

RECEPT ZA POVRTNU BAZLAMU U NOVOM RUHU

Sastojci za dvije osobe:

  • 200 grama kupusa rezanog na mandolini;
  • 100 grama mrkve – sitno rendane;
  • dva mlada luka – sitno sjeckana ili jedna glavica crvenog luka ili jedna prasa;
  • troje velikih jaja;
  • jedna kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna.
  • malo soli, bibera i začina po vašem izboru (to može biti suhi bosiljak, origano, kurkuma ili mješavina italijanskih začina, a ako želite koristiti nešto intenzivnije začine poput kumina, korijandera i čili papričice –  možete, jer se takvi začini vrlo dobro slažu sa ostalim povrćem);
  • tri kašike pšeničnog brašna ili bilo kojeg drugog – po vašem izboru;
  • jedna kašičica praška za pecivo;
  • jedna kašika maslinovog ulja.

Umak

- OGLAS -
  • četiri kašike čvrstog jogurta;
  • ½ kašičice soli;
  • jedna kašika tahina;
  • jedna-dvije kašike limunovog soka;
  • suhi začini – po želji – poput vlasca, bijelog luka i slično.

Veganska majoneza

Sastojci:

- Advertisement -
  • dvije velike mrkve – skuhane;
  • tri male cvekle – skuhane;
  • dvije-tri kašike soka od limuna;
  • šest kašika ulja – maslinovog;
  • jedna-dvije kašičice soli;
  • jedna kašičica senfa.

Karfiol majoneza

Sastojci:

  • 60 mililitara vode;
  • 60 mililitara maslinovog ulja;
  • 140 grama indijskog oraha;
  • 50 grama karfiola – sirovog;
  • tri kašike limunovog soka;
  • jedna kašičica senfa;
  • so i biber.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA