15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Stiže promjena: Sutra se spremite na jaku južinu! Krajinu čeka natprosječno toplo jutro

 
Usljed pada atmosferskog pritiska sa zapada uslovljenim približavanjem prostrane hladne fronte koja je vezana uz ciklonu u Đenovskom zaljevu, između sniženijeg pritiska sa sjevera i povišenijeg sa juga, doći će do uspostave razlike, odnosno gradijenta u prizemnom sloju atmosfere, što će označiti početak vjetrovitog vremena koje nas očekuje tokom sutrašnjeg dana.
 
U predstojećoj noći južni vjetar će biti u pojačanju, najprije na sjeverozapadu naše zemlje pa sutrašnje jutro zbog izraženijeg utjecaja južine će u Krajini biti znatno toplije u odnosu na ostatak zemlje (lokalno i do 22 °C).
Južina će u ostatku zemlje biti sve izraženija od prijepodnevnih sati. Tokom petka puhat će umjeren do jak, na udare mjestimično i olujan jugo (udari do 60 km/h), zbog čega je na snazi žuti stepen upozorenja zbog vjetra. Entitetski zavodi (FHMZ, RHMZ) su u žuto obojili regije Livno, Bihać, Prijedor, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Višegrad i Foču. Takve vremenske prilike nisu neuobičajene, ali mogu uzrokovati manje poteškoće usljed prevrtanja manjih i lahko lomljivih predmeta.
 
Usljed pojačanog dotoka vlažnog i nestabilnog zraka s mora, u Hercegovini se očekuju obilnije padavine, nerijetko i iznad 50 mm. U interakciji s Dinaridima usljed jačeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka očekuju se na okolnim planinama (Čabulja, Čvrsnica, Velež, Prenj) nerijetko obilni izljevi kiše. Za regije Trebinje i Mostara na snazi je narandžasti meteoalarm zbog izraženijih padavina. Vremenske prilike u narandžastom meteoalarmu su okarakterisane kao opasne, stoga građanstvo treba obratiti maksimalnu pažnju.
 
 
Očekuje se da će jak jugo trajati do subote ujutro, 26.09.2020. kada će oslabjeti i prolazno okrenuti svoj smjer na sjeverni i sjeveroistočni.
 
 
 
Izvor: FHMZ, RHMZ via Meteoalarm.eu
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA