15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Kratkoročna prognoza vremena period: Za vikend vrlo vruće, sparno i vjetrovito s temperaturama blizu 39 °C, početkom sedmice osjetnije zahlađenje

Sinoptička situacija: na visini prisutnost termobaričkog grebena i advekcija vrele zračne mase sa prostora Magreba (pustinjsko područje sjeverne Afrike) ispred prostrane doline sa zapada kontinenta, ali uz veći upad vlažnog zraka prema zapadnom Balkanu.

U prizemlju evidentan pad atmosferskog pritiska nad prostorom Bosne i Hercegovine, dok zapadnije od naše zemlje položena je prostrana fronta položena osom od istoka Velike Britanije preko Francuske i Iberijskog poluotoka uz začetak ciklogeneze u Đenovskom zaljevu do kraja prognoznog termina. Prognoza vremena: prijepodne prevladavat će pretežno sunčano vrijeme.

U poslijepodnevnim satima usljed upada vlažnog zraka po visini doći će do razvoja umjerene oblačnosti u većem dijelu zemlje koja će se od zapada i jugozapada premjestiti prema istoku. Prolazno jače naoblačenje uz pretežno oblačno vrijeme izglednije je na planinama zapadne Bosne, gdje su vjerovatnoće za slab, izolovan pljusak kiše vrlo male.

- OGLAS -

Vjetar slab do umjeren, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 28 do 32, na jugu do 35 ºC. Subota, 29.08.2020. Sinoptička situacija: na visini produbljenje doline sa zapada kontinenta nad središnjom Španijom sa prostranim centrom smještenim između Beneluksa i Danske s kojim na polju izotahti na većim atmosferskim profilima (300 hPa) dolazi do pojačanja južnog i jugozapadnog strujanja iz pustinjskog područja sjeverne Afrike i dotoka vrele zračne mase prema zapadnom Balkanu uz manju depoziciju pustinjskog pijeska nad našom zemljom i bez većeg prisustva vlažnog zraka.

U prizemlju pojačanje gradijenta u polju sniženog atmosferskog pritiska nad Bosnom i Hercegovinom, prostrano ciklonalno polje položeno osom od Balearskih ostrva do Istre, s centrom u Đenovskom zaljevu te pripadajuću prostranu frontu koja se proteže osom od juga Španije do juga Švedske pri čemu se Bosna i Hercegovina nalazi u tzv. toplom sektoru.

- Advertisement -

Prognoza vremena: prevladavat će pretežno sunčano i vruće vrijeme, danju uz malu oblačnost uglavnom na prostoru Krajine. Usljed stvaranja pritisnog gradijenta zbog povišenog pritiska s jugoistoka i istoka te sniženijeg sa sjeverozapada, doći će do jačanja vjetra zbog čega će na zapadu Bosne i u Krajini biti mjestimično jakih udara od prvih sati subote. U ostatku zemlje prognozira se umjeren do umjereno jak vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 17 do 23 u mjestima izloženiji južini (prostor Krajine i lokalno sjevera Bosne), na jugu do 26, a dnevna od 30 do 37 ºC.

Nedjelja, 30.08.2020. Sinoptička situacija: na visini se centar doline iz Đenove premješta preko zapada Slovenije dalje prema Češkoj. Na polju izotahti na većim vertikalnim atmosferskim profilima (300 hPa) dolazi do daljnjeg jačanja južnog i jugozapadnog strujanja uz depoziciju pustinjskog pijeska nad našom zemljom, uz manji upad vlažnog zraka sa jugozapada prema kraju termina prognoze, osjetnije na prostoru zapada, sjeverozapada i sjevera Bosne uz postepeno labilizovanje atmosfere.

U prizemlju dolazi do podvlačenja hladnijeg zraka pod topli u ciklonalnom polju nad Đenovskim zaljevom gdje u pripadajućem frontu dolazi do stvaranja okluzije nad sjeverom Italije koje će prouzročiti obilne padavine i snažna nevremena na spomenutom području, dok se prostrana fronta proteže od jugozapada Mediterana preko srednje Europe.

Naša zemlja svrstana je između polja sniženog atmosferskog pritiska sa sjeverozapada i povišenijeg sa jugoistoka pri čemu postoji pritisni gradijent koji uzrokuje vjetrovito vrijeme. Prognoza vremena: prevladavat će pretežno sunčano i razmjerno vjetrovito vrijeme, poslijepodne uz malu oblačnost na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

U noći sa subote na nedjelju u pograničnim područjima Krajine mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera. Na prostoru Krajine tokom dana mogući su olujni udari. Vjetar je umjereniji na sjeveroistoku Bosne. Uz prisutnost južine, temperature zraka su natprosječne i u jutarnjim satima i kreću se od 18 do 24, na sjeveru Bosne i naročito u mjestima sa izraženijom južinom lokalno i do 27, a dnevna od 32 do 37, na jugu i sjeveru Bosne lokalno do 39 ºC.

Ponedjeljak, 31.08.2020. Sinoptička situacija: po visini zadržavanje vrlo snažnog južnog visinskog strujanja i izraženiji dotok vlažnog i nestabilnog zraka sa zapada prema kraju termina prognoze. U prizemlju linija nestabilnosti položena preko Bosne i Hercegovine te utjecaj izražene hladne fronte u pos

lijepodnevnim satima, najprije na sjeveru i sjeverozapadu Bosne koje se prema kraju dana širi na istok. Prognoza vremena: prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme na zapadu, sjeveru i sjeverozapadu Bosne gdje će biti kiše, pljuskova i grmljavine od prijepodnevnih sati koji nerijetko mogu biti i izraženiji, a budući da će postojati dosta termičke energije, uz vertikalni razvoj oblačnosti prognozira se i jače grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom te prolazno olujnim vjetrom.

U ostatku zemlje prijepodne sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a prema poslijepodnevu oblačna zona sa zapada i sjeverozapada širit će se prema istoku, pa će u većem dijelu Bosne biti prolazno pljuskova i grmljavine. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima na prostoru Posavine i lokalno na prostoru Tuzlanskog kantona moguće su jače i izraženije padavine praćene obilnijim izljevima kiše. Najsunčanije i najtoplije vrijeme zadržat će se na istoku naše zemlje.

Vjetar slab do umjeren. U većem dijelu zemlje južnog i jugozapadnog smjera. Od prijepodnevnih sati u Krajini i na sjeveru Bosne vjetar će promijeniti svoj smjer na zapadni i sjeverozapadni, koji u zoni fronta nakratko će biti i jak. Prema večernjim satima i u noći na utorak vjetar će u većem dijelu zemlje postepeno/postupno promijeniti svoj smjer na zapadni i sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura od 15 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 15 do 19 u Krajini i na sjeveru Bosne, u ostatku Bosne od 21 do 31, na krajnjem istoku Bosne do 35 ºC. Utorak, 01.09.2020. Prognoza vremena: prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera, izraženiji na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 19, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 28 ºC.

Figure 1 i 2: Depozicija pustinjskog pijeska nad Europom (izvor: SKIRON, Univerzitet u Atini); polje izotahti i strujnica na 300 hPa polju nad Europom (izvor: RHMZ Srbije).

  / 
 
  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA