15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Nevrijeme ponovo moguće u narednim satima na prostoru ZDK i TK

NOTHAS je ponovo iscrtao nivo 3, što znači da imamo povećan rizik od novih mjestimičnih grmljavinskih nevremena. Period na koji se ovo odnosi je od 17 do 20h (+/-1h) za prostor Tuzlanskog kantona i sjevernog dijela Ze-do kantona.

Parametri i analiza:
Na visini pristiže dosta vlažnog zraka u zapadnom strujanju. Atmosfera je stoga prilično nestabilna. Prijepodnevna insolacija dobro je zagrijala podlogu za izdizanje česti zraka uvis i uslov za razvoj vertikalne oblačnosti je ispunjen. Zasebni razvoji sistema počinju danas uglavnom u Dinaridima koji putujući prema istoku, prateći smjer visinskog strujanja, se mogu daljnjim jačanjem grupisati u veće, rasprostranjenije cjeline.

Da je vertikalni razvoj oblaka i danas prilično izražen i da je izraženije grmljavinsko nevrijeme vjerovatno, govori i CAPE indeks čije vrijednosti dostižu i do 2000 J/kg na posmatranom području, no to je malo ispod kriterija za koji se smatra da je dovoljan za razvoj superćelijskih oblaka.

- OGLAS -

S druge strane, K-indeks ne odstupa previše jer je potencijal za grmljavinu prilično izražen i danas i kreće se po izračunima modela između 30 i 36, lokalno i do 40 na sjeveroistoku Bosne. Indeks podizanja (LI) i danas ide do -5, što upućuje na izraženu razliku u slojevima uzdignute česti zraka i zraka na 5,5 km visine, a što je više negativnija vrijednost LI indeksa, atmosfera je nestabilnija. SRH 0-3 danas je između 50 i 150 m^2/s^2, što znači da je vrtložnost struja u nižim slojevima atmosfere minimalna, a to upućuje i na činjenicu da je mogućnost superćelijskih razvoja danas malo vjerovatna.

Konvektivna inhibicija/kočenje (CIN) je važan parametar, jer bez obzira koliko god visok bio CAPE, CIN može biti istovremeno izrazito nizak, a za posljedicu takav scenario pruža odupiranje od razvoja jače oluje. Stoga CAPE je obično suprotan od CIN-a, jer on pokazuje negativnu potisnu energiju koja je u mogućnosti da prikoči (ako je vrijednost pozitivna) ili pospješi daljni razvoj oluje (ako je vrijednost negativna). I današnji CIN je negativan u većem dijelu zemlje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA