15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Prognoza vremena za narednih 5 dana: Početak septembra sunčan, a Hercegovini i sa temperaturama do 35 stepeni

Iako ljeto 2020. godine je klimatološki završilo i ustupilo mjesto jeseni, čini se kako jeseni nema najmanje do 17.09. Jedino što će nas podsjećati na jesen jesu maglovita jutra po kotlinama i uz riječne tokove. Danju ipak obilje sunčanog vremena, kojeg ćemo nakon današnjeg oblačnijeg dana, imati od srijede, 09.09. uz priliv osjetno toplije zračne mase zbog koje će temperature zraka osjetnije porasti. Na kišobrane zaboravite budući da u narednih 9 dana izgledno padavina neće niti biti. Sve vam otkriva odgovore i za predstojeći vikend – ukoliko niste iskoristili protekli vikend, ne brinite jer i predstojeći je u znaku sunca i toplote.
U nastavku donosim detaljniji vremenski izvještaj do ponedjeljka, 14.09.2020.

Srijeda, 09.09.2020.

Sinoptička situacija: po visini prisutnost grebena nad srednjom Europom uz slaba sjeveroistočna strujanja koje usljed migracije prema Crnom moru se postepeno i kratkotrajno mijenja u istočno i jugoistočno, a potom do kraja termina na zapadno uz advekciju tople i suhe zračne mase usljed utjecaja istočnoatlantskog grebena. U prizemlju prostrano anticiklonalno polje slabih gradijenata koje se proteže od istočnog Atlantika do sjeverozapada Turske uz manji pad vrijednosti atmosferskog pritiska nad zapadnim Balkanom.
Prognoza vremena: prevladavat će pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove centralne i jugoistočne Bosne bit će dosta magle i niske oblačnosti koja će se prijepodne razrijediti. Vjetar slab do umjeren, u Bosni većinom istočnog i sjeveroistočnog, a u Hercegovini zapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 31, na jugu do 35 ºC.

- OGLAS -

Četvrtak, 10.09.2020.

Sinoptička situacija: po visini privremeno slabljenje grebena i postepeno pojačavanje zapadnog i jugozapadnog strujanja uz dotok tople zračne mase, a prema kraju termina manji upad vlažnog zraka prema sjeverozapadu naše zemlje usljed približavanja doline iz zapadnog Mediterana koja svoj centar premješta istočnije – prema Korzici i Sardiniji. U prizemlju daljnji pad atmosferskog pritiska nad zapadnim Balkanom na vrijednosti malo iznad normale usljed premještanja frontalne zone sjevernije od naših područja uz prisutnost manjeg gradijenta.

- Advertisement -

Prognoza vremena: prevladavat će sunčano vrijeme, danju uz malu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove jugoistočne Bosne bit će kratkotrajne magle i niske oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 35 ºC.

Petak, 11.09.2020.

Sinoptička situacija: po visini utjecaj grebena uz slabo zapadno i jugozapadno strujanje. U prizemlju ogranak anticiklone iz istočnog Atlantika.

Prognoza vremena: prevladavat će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 28 do 33, na jugu do 36 ºC.

Subota, 12.09.2020.

Prognoza vremena: prevladavat će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 33, na jugu do 36 ºC.

Nedjelja, 13.09.2020.

Prognoza vremena: prevladavat će sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 ºC.

I početkom sedmice prevladavat će sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Prolazno nešto više oblačnosti moguće je u ponedjeljak u Bosni koje će se sa sjeverozapada premjestiti do sjevera Hercegovine. Jutarnja temperatura do 17.09. uglavnom od 14 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 31, na jugu do 35 ºC.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA