15.5 C
Sarajevo
09.05.2024

Prolazna promjena vremena sutra, od petka razvedravanje i stabilizacija vremenskih prilika

 Protekle dane obilježavalo je stabilno i suho vrijeme, a pred nama je prolazna promjena vremena koja se već osjeća na sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje gdje, primjerice u Bihaću, već ima i slabe kiše ili izmaglice.

Iako se zadržavaju visoke vrijednosti zračnog pritiska nad našom zemljom i sutra, nama se iz smjera Hrvatske približila slaboizražena fronta, koja će po rubu zahvatiti našu zemlju u narednim satima i u toku predstojeće noći se premještati prema jugoistoku, donoseći vlažan zrak iz koje će večeras, ali i tokom većeg dijela sutrašnjeg dana, povrh sve više oblaka koji nadiru u narednim satima prema našim krajevima, biti i slabe kiše ili izmaglice u Bosni, češća na istoku i sjeveroistoku Bosne, pa bi mnogima sutrašnji dan mogao biti siv, često tmuran i depresivan. Kako fronta nije odviše izražena, glavni dio oblačnosti zadržava se sa sjeverne strane Dinarida, a jug Hercegovine će i dalje prekrivati visoki oblaci uz umjereno oblačno nebo i sunčanije vrijeme, no utjecaj fronte tamo će se osjetiti kroz pojačanje vjetra, i to u vidu umjerene bure.

Odmicanjem fronte prema jugoistoku tokom četvrtka, u našim krajevima uspostavit će se sjeverno i sjeveroistočno visinsko strujanje na prednjoj strani ogranka anticiklone iz istočnog Atlantika koji će se sve više gurati prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zbog kojeg će početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta uz spuštanje temperatura zraka na vrijednosti bliže prosječnim za ove godine. Do subote zadržat će se sjeveroistočno visinsko strujanje koje će se u subotu promijeniti na istočno.

- OGLAS -

Zbog toga će krajem radne sedmice, a naročito tokom vikenda kada se izvedri, doći i do pojave mjestimičnog prizemnog mraza i u nižim područjima zbog većeg izračivanja, tj. ohlađivanja podloge, pa pripremite se na hladnija jutra, budući da će temperatura zraka ujutro se spuštati u nizinama blizu 0 ºC, a u višim područjima i u manji minus. Ujutro i prijepodne po kotlinama i uz riječne tokove centralne i istočne Bosne, kao i u nizinama sjeverne Bosne često će biti dosta niske naoblake i magle koja se može i duže zadržavati, a zavisit će o količini vlage u prizemlju, jačini strujanja i noćnoj vedrini. Danju će ipak biti ugodnije, mnogima i prijatno za duži boravak na otvorenom uz sunčano, suho i stabilno vrijeme.

Petak je dan kada vrijednost atmosferskog pritiska nad našom zemljom dostiže, pa i prelazi vrijednost 1030 hPa, što će nam nagovijestiti novu stabilizaciju vremenskih prilika, a vlažan zrak potisnuti se dalje prema jugu pa će ujutro i prijepodne sa sjevera i sjeverozapada početi postepeno smanjenje naoblake, koje se prema poslijepodnevu i večernjim satima širi i na istok Bosne, gdje bi se naoblaka najduže zadržala. Polje visokog zračnog pritiska sa centrom od oko 1035 hPa smjestilo bi se sjevernije od Hrvatske i tokom vikenda odmicalo prema istoku.

- Advertisement -

Odmicanjem centra visokog zračnog pritiska prema istoku, naša zemlja bi od vikenda potpala pod klasični V3 položaj baričkog sistema, a tada bi se našla sa zadnje strane polja visokog zračnog pritiska s kojim bi se strujanje promijenilo na istočno i jugoistočno, dok bi po visini jačanjem visinskog grebena došlo do priliva toplijeg zraka sa zapada i jugozapada. Tada bi dnevne temperature zraka porasle u odnosu na još uvijek oblačniji petak, naročito u centralnim i istočnim područjima, pa bi se nakon 8 do 13 u petak, u dane vikenda kretale između 14 i 18 ºC, na jugu do 22 ºC, u područjima sa dugotrajnijim zadržavanjem magle i niske naoblake temperatura zraka uglavnom će biti oko 12 ºC.

U uvjetima stabilne atmosfere za očekivati je i slab vjetar koji pogoduje daljnjem zagađenju zraka, naročito u većim bh. aglomeracijama i kotlinama sa slabijim protokom struja, pa ovaj vikend ukoliko imate slobodnog vremena i poslovne obaveze vam to dozvoljavaju provedite na okolnim planinama udišući čist, bezbjedan zrak.

Iako će sutra biti padavina, one neće biti jakog intenziteta da izgledno značajnije razblaže koncentracije zagađujućih čestica, a ni vjetar neće biti previše jak, pa se nastavlja uglavnom udisanje zagađenog zraka u narednom periodu.

Iduće sedmice situacija na materijalima postaje zanimljivija. Ukoliko bi ciklona iz Euroazije se spuštala prema jugozapadu Rusije, polje visokog zračnog pritiska bi se izdignulo prema sjeveru, a s njegove prednje strane u naše krajeve u istočnoj struji pritjecao ponovo vlažan zrak koji bi, uz zadržavanje visokih vrijednosti zračnog pritiska, omogućavao dugotrajnije zadržavanje magle i niske naoblake u većem dijelu Bosne i tmurno vrijeme. Za takav rasplet događaja treba pričekati predstojeći vikend.

Ono što je sada vidljivo jeste da do polovine mjeseca novembra nema bitnije promjene vremena.

Nedim Sladić

 
 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA